Dansk desinfektionsrobot vinder international hæder
Patienter, der pådrager sig infektioner, mens de er indlagt på sygehuset, er et kæmpe problem på verdensplan. Alene i Danmark anslår Statens Serum Institut, at otte til ti procent af patienterne på de danske sygehuse pådrager sig en infektion, mens de er indlagt.
Dén statistik kan en dansk udviklet infektionsrobot muligvis være med til at rette op på. UVD Robot, som robotten hedder, kan bruges til fuldautomatisk at fjerne bakterier og andre mikroorganismer fra eksempelvis patient- og operationsstuer via UV-lys.
Den mekaniske bakteriedræber er allerede solgt til 40 lande, og i slutningen af maj vandt virksomheden bag UVD Robot, Blue Ocean Robotics, så den internationale robotpris IERA Award 2019, der uddeles af International Federation of Robotics (IFR) og IEEE Robotics and Automation Society.
”Vi er helt vildt stolte af at vinde IERA Award 2019. Det er en fantastisk international anerkendelse. Det betyder, at verden forstår, at vi står med et banebrydende produkt, som ikke blot reducerer risikoen for at få hospitalsrelaterede infektioner for patienterne, men i høj grad også besøgende og hospitalspersonale. Alle kan de føle sig trygge i lokaler, som er blevet desinficeret af robotten,” udtalte Claus Risager, administrerende direktør i Blue Ocean Robotics, i forbindelse med prisoverrækkelsen i Montreal, Canada.
Dræber bakterierne via UV-stråling
Blue Ocean Robotics er en såkaldt robotinkubator, der via partnerskaber med iværksættervirksomheder fra robotbranchen fremstiller servicerobotter inden for sundhed, byggeri, hotel og landbrug
UVD Robots blev stiftet i 2016, efter at Blue Ocean Robotics i samarbejde med Odense Universitetshospital og andre danske sygehuse havde udviklet en prototype på desinfektionsrobotten.
Den mobile robot er udstyret med et form for opretstående lysstoffør, der kan minde lidt om lyssværdene fra Star Wars. Fra tæt hold og fra alle mulige vinkler udsender robotten ultraviolet lys, der nedbryder bakteriernes DNA-struktur og dermed slår dem ihjel. Ifølge en uafhængig rapport fra Teknologisk Institut kan robotten på ti minutter eliminere 99,99 procent af al bakterieflora i et givent lokale.
Robotten er selvkørende og kan bestilles af hospitalets rengøringspersonale via en app. Takket være indbyggede sikkerhedssensorer kan robotten selv tage elevatoren op på den pågældende etage og finde det lokale, der skal gøres rent.
Robotter rykker ind
Fire UVD-robotter er siden efteråret blevet testet på henholdsvis Odense Universitetshospital og Sygehus Sønderjylland. Der er allerede gode erfaringer med at anvende robotten til bekæmpe bakterier, der er fundet i forvejen, og formålet er derfor nu at undersøge, om strålerne også kan anvendes forebyggende, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.
I det hele taget rykker robotter i stort tal ind på hospitalerne i disse år. Også mobile transportrobotter, gulvvaskende robotter, operationsrobotter og blodprøverobotter testes pt. på en række danske sygehuse.