Dansk havvindmølle-fundament næsten halverer prisen
Fundamentet er traditionel en af de helt store poster i budgettet, når man skal etablere en havvindmølle. Det kan et nyt dansk fundamentdesign måske ændre på.
Designet – et såkaldt sugebøttefundament - udmærker sig af flere årsager. For det første kan fundamentet boltes sammen på havnen i stedet for at skulle svejses på et skibsværft, hvilket også åbner op for, at de enkelte dele kan masseproduceres på forhånd. For det andet kræver designet væsentligt mindre stål end traditionelle designs.
Alt i alt kan det ifølge Aalborg Universitet sænke prisen på fundamentet med 40 procent.
Suges ned i havbunden
Reduktionen i stålforbruget er opnået via stålplader med en helt særlig profil. Mens stålet i de eksisterende sugebøttefundamenter har en tykkelse på 30-45 millimeter, har projektet stålplader en tykkelse på 16-20 millimeter
”Vi har lavet beregninger, der viser, at den helt særlige profil på den enkelte stålplade sikrer en uhyre stærk konstruktion selv med brug af væsentligt mindre stål,” udtaler Lars Bo Ibsen, professor på Institut for Byggeri og Anlæg ved Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse.
Sugebøttefundamenter er betegnelsen for fundamenter, som i stedet for at blive banket ned i havbunden bliver suget ned.
Det er Aalborg Universitet, som sammen med Siemens Gamesa, Universal Foundation og Fred. Olsen Windcarrier står bag projektet. Den første fuldskala prototype blev samlet i Frederikshavn i sommers og skal nu testes i en række forskellige jordarter. Til det har projektet modtaget en bevilling på 14 millioner kroner fra EUDP, et udvikling- og demonstrationsprogram under Energistyrelsen.