The Capelo Team
Thomas Hornsyld (midt for) står sammen med Flemming Agger (tv) og Mike Andersen (th) bag Capelo. Navet Capelo stammer fra esperanto og betyder hat.

Dansk lampe af genbrugsmetal

Design De har leveret LED-lys til Kongehuset og flere store danske museer. Nu lyser deres pærer i en ny lampeserie skabt af genbrugsmetal og designet af manden bag en af de kendte Le Klint lamper.

Det hele startede med LED-lys for adskillige år siden – dengang det var en relativt ny lyskilde, som skulle erstatte den energitunge glødelampe. Sammen med sin makker, Mike Andersen, forsynede Thomas Hornsyld alt fra Nationalmuseet og Kongehuset til Calvin Kleins showroom med tidens nye lys.

De havde samtidig en drøm om at designe en lampe, og da deres virksomhed fik besøg af en herre, der ville købe en pære, viste det sig at være ingen ringere end Flemming Agger, der designede “Le Klint 368” med den foldede lampeskærm for mere end 40 år siden.

Han havde faktisk allerede udtænkt et design til en ny lampe, og derfor slog de sig sammen om serien Capelo. Den indeholder bordlampe, gulvlampe, hængelampe og væglampe – alle fremstillet i genanvendelige metaller.

“Vi ville skabe en serie, hvor både lyskilde og materialer skulle være bæredygtige”, siger Thomas Hornsyld, stifter af firmaet Capelo.

Metallet stammer oprindeligt fra skrothandleren, men var en tur forbi stålvalseværket, hvor det blev smeltet om til metalplader.

”Skærmene blev formet ud af pladerne, mens der var brug for mere massiv metal til foden, der vejer 3,5 kilo. Rørene består også af smeltet jern,” siger han.

Fra emballage til kompost

Lamperne findes i en række farver. Skulle man være blandt de modige, der vælger for eksempel en gul eller lyserød model, er der ingen grund til at fortvivle, hvis man senere vil tilbage til et mere neutralt udtryk. Skærmen på standerlamperne kan skiftes ud.

“Danskerne er generelt meget konservative, når det kommer til farvevalg i boligen, så vi mente, at det er godt at have den mulighed”, siger Thomas Hornsyld.

Mange slags lamper

Serien indeholder bordlampe, gulvlampe, hængelampe og væglampe - alle fremstillet i genbrugsmetal, som oprindeligt stammer fra skrothandleren.

capelolamps.com