Containerskib_Maersk Line.jpg

Dansk teknologi slukker containerbrande

Ny teknologi Danske iværksættere har opfundet et brandslukningsværktøj, der kan blive et yderst værdifuldt hjælpemiddel på verdenshavenes containerskibe.

En boremaskine med vandtryk.

Det kalder iværksættervirksomheden Rosenby Engineering selv den opfindelse, der for nylig sikrede de tre stiftere førstepræmien på 500.000 kroner i Industriens Fonds Iværksætterpris.

”Vi kom som totale outsidere. Vi kom med et gammeldags smedeprodukt blandt en masse højteknologi,” som en af stifterne, Jesper Rosenfeldt Hansen, udtrykker det.

 

Borer selv hul i containeren

Det er ikke desto mindre en opfindelse, der kan blive et yderst værdifuldt værktøj ude på verdenshavene.

Rosenby Engineerings såkaldte Hydropen kan nemlig bruges til automatisk at slukke containerbrande på skibe eller i containerterminaler.

Opstår der en brand i sådan en container, er man i dag nødt til manuelt at bore et hul i containeren og føre en vandslange derind.

Det slipper man for med Hydropen, der kan kobles på skibets eksisterende vandforsyning og klikkes på containeren.

Herefter sørger enheden selv for at bore et hul i containerstålet – udelukkende via vandtrykket i slangen – og sprøjte vand ind i containeren.

Containerbrande koster kassen

Hydropen ventes at komme på markedet i løbet af 2018.

Selve enheden er stort set færdigudviklet, mens Jesper Rosenfeldt Hansen og hans to medstiftere arbejder pt. på at udvikle en hejseenhed, der skal gøre det muligt at hejse Hydropen op til højt læssede containere.

Ifølge DR tegner brande sig for mindre end én procent af forsikringsskaderne på containerskibe.

Til gengæld tegner de sig for over 25 procent af forsikringsudbetalingerne.