MIR-robot_1305.jpg

Danske robotter får kunstig intelligens

Teknik Som en af de første robot­producenter i verden lancerer danske MIR et navigationssystem, der gør det muligt for den mobile robot at kende forskel på et menneske og en gaffeltruck.

Er det et menneske? En gaffeltruck? Eller en anden robot?

Den danske robotproducent MIR lancerer nu en ny generation mobile robotter, som via kunstig intelligens er i stand til at klassificere deres omgivelser og tage stilling til de forhindringer, de møder på deres vej.

Indtil nu har MIR’s robotter ganske vist været i stand til at spotte forhindringer på ruten. Men ikke om der er tale om en genstand eller en person.

”Vi har testet systemet på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, hvor de også bruger andre typer robotter, som vores MIR-robotter ikke kan kommunikere med. Så pointen med den kunstige intelligens er, at hvis der kommer en anden robot, holder vores robot tilbage, hvorimod den kører videre, hvis der er tale om en person,” forklarer MIR-medstifter og strategisk direktør Niels Jul Jacobsen.

Trænes via hundredevis af billeder
I praksis fungerer den kunstige intelligens ved, at man stiller en række eksterne kameraer op i det miljø, hvor robotten kører rundt – typisk et hospital eller en fabrik.

Herefter trænes et neuralt netværk – en computermodel modelleret efter den menneskelige hjerne – oppe i skyen til at genkende de enkelte objekter ud fra hundredevis af billeder, hvorefter softwaren downloades til kameraet.

Når flåden af mobile robotter bevæger sig rundt, fortæller de eksterne kameraer den enkelte robot, hvilken type objekt den møder på sin vej.

Hvor mange forskellige objekter, softwaren skal kunne genkende, kan variere fra brugercase til brugercase, understreger Niels Jul Jacobsen.

”Vi har f.eks. en kunde, hvor der kommer mange mennesker ud af en kantine på et bestemt tidspunkt, og robotten derfor skal lære at holde igen. På sigt kunne man også forestille sig, at systemet kan bruges til at fortælle robotterne, om der er tørt nok til, at de kan køre udendørs.”