Danske teknikere grundlagde globale industrisucceser
Omstillingsparat og visionær er gode bud på kodeordene for dansk industris udvikling de seneste 100 år – og dermed også for Teknisk Landsforbunds medlemmer, der har været med hele vejen.
Selvom 1930’erne ofte beskrives som en periode med massearbejdsløshed og social nød i kølvandet på verdensøkonomiens krak i 1929, er årtiet samtidig karakteriseret ved en buldrende industri.
Industriens andel af bruttonationalproduktet steg i disse år med en hastighed, så den ved 1940 var omkring samme andel som landbrugets.
Derfor kaldes årtiet også industriens årti af historikere. Ændringen gav naturligvis masser af arbejde til teknikumingeniører og konstruktører og andre tekniske jobtitler.
I de følgende år beskæftigede mange virksomheder sig med datidens avancerede produkter, og den tekniske kunnen blev i højere grad rykket fra de tunge jernindustrier som f.eks. skibsværfterne til de specialiserede elektriske brancher: Danfoss lavede ekspansionsventiler, Atlas byggede køleskabe og Thrige udviklede dynamoer.
Nogle industrier døde hen, mens andre kom videre med engagerede teknikere med flair for fremtidens løsninger, og mange af dem blev konkurrencedygtige på det internationale marked. En position som flere af dem har i dag på trods af globalisering og benhård konkurrence.
En af dem er pumpevirksomheden Grundfos, der er repræsenteret i mere end 50 lande i dag. Bagmanden var ingeniør Poul Due Jensen, og siden 1945 har fabrikken – så at sige – kørt på pumperne, og leverer i dag omkring halvdelen af verdens cirkulationspumper.
I begyndelsen hed virksomheden Bjerringbro Pressestøberi og Maskinfabrik. I 1967 skiftede firmaet navn til Grundfos. I dag er der også mange TL’ere ansat på Grundfos, der har hovedsæde Bjerringbro og underafdelinger i Aalestrup, Langå, Årslev, Brøndby og Farum. Samt resten af verden.
Novo og Nordisk
Den danske virksomhed, der lige nu er den største arbejdsplads for TLere, er insulinproducenten Novo Nordisk.
Faktisk startede den i to separate virksomheder – nemlig i Novo og i Nordisk. De blev stiftet med to års mellemrum i 1923 og 1925.
’Nordisk’ blev grundlagt af ægteparret August og Marie Krogh, der var i USA og Canada, hvor de stiftede bekendskab med forskere bag en ny behandling af diabetes.
Top 10 virksomheder med flest TL-medlemmer i dag:
- Novo Nordisk A/S
- Grundfos A/S
- Novozymes A/S
- Siemens Gamesa A/S
- Bestseller A/S
- Man Energy Solutions, Filial
- Lego System A/S
- Beumer Group A/S
- Equinor Refining Denmark A/S
- Danfoss A/S
- Sweco Danmark A/S
B&W-direktør satte fut i stiftelsen af TL
Teknisk Landsforbund var på mange måder forud for sin tid, da det blev dannet i 1919, da det først var 20-30 år senere at forbundet voksede sig stærkt med en stor medlemsskare efter 2. verdenskrig.
Og faktisk er der nogle, der mener, at det var en tidligere dansk industri-kæmpe – nemlig skibsværftet Burmeister og Wains direktør – der indirekte var årsag til stiftelsen af TL.
Ifølge den dengang 22-årige skibskonstruktør Karl Rasmussen fra København havde direktøren Martin Dessau i maj 1919 proklameret at opsigelsesfristen for arbejdere måtte sættes ned fra tre til en måned.
Der var stor opstandelse, og folk ville have et møde med direktøren, hvilket Dessau indvilligede i. Men det blev på hans præmisser nemlig i hans strandvejsvilla, hvor han havde en øllinje direkte fra Tuborg, hvor Dessaus bror var direktør.
Ingen turde sige direktøren imod til mødet, hvor der i stedet blev spist og drukket tæt. En uge senere fik de første ansatte en ny kontrakt med den annoncerede korte opsigelsesfrist.
Den fikse bestikkelse med øl og mad virkede dog modsat, og kort efter trommede A. Uldahl, der var tekniker på B&W, og TL’s første forbundsformand, sammen til stiftende generalforsamling, som svar på Dessaus åbenlyse manipulering.
I dag har Burmeister & Wain skiftet navn til Man Energy Solution, men deres fokus er stadig store maskiner, der optimerer energi på dieselmotorer og turbiner. De er stadig en af de helt store aftagere af kreative teknikere, og ligger på en 6. plads over de største TL arbejdspladser i Danmark.
Novo blev stiftet af brødrene Harald og Thorvald Pedersen. Harald Pedersen var oprindeligt uddannet smed og maskinist, og Thorvald Pedersen var farmaceut.
De startede med at arbejde for August og Marie Krogh i Nordisk, men da den ene bror blev fyret, grundlagde de selv en ny insulinproduktion Novo. Det er brødrene, der udvikler den såkaldte ’novosprøjte’, der doserer insulinen nemt for patienterne.
De næste 60 år konkurrerede de to insulinproducenter intenst. I 1989 kom så endelig fusionen. Novo og Nordisk lagde de to forretninger sammen og blev til Novo Nordisk. I 2017 omsatte koncernen for 112 mia. kr.
Kontakterne i orden
En tredje teknisk virksomhed, der fangede en tendens og som med innovative teknikere skabte en forretning på det, er Lauritz Knudsen A/S – i dag LK – der nok er mest kendt for at producere stikkontakter.
På sin fabrik i Haraldsgade i København producerede LK så godt som alt, hvad der overhovedet var elektrisk – lige fra strygejern, radioer, højttalere, el-komfurer, el-ure, elmålere, fordelingstavler og højspændingsmateriel.
Forretningen blev hjulpet godt på vej af den såkaldt elektriske husmor, der vandt frem i 1930erne og 1940erne. Nu skulle hr. og fru Danmark både have støvsugere, radioer og køleskabe.
Lauritz Knudsen beskæftigede på et tidspunkt over 4.000 medarbejdere i Danmark, og der ligger stadig en fabrik i Ringsted, der producerer de såkaldte FUGA-stikkontakter. Dog med markant færre medarbejdere.
Virksomheden blev i 2005 en division i Schneider Electric Danmark A/S. Helt frem til 2008 – indtil Sikkerhedsstyrelsen ændrede reglerne – havde Lauritz Knudsen de facto monopol på udformningen af stikkontakter til installation i danske hjem.