Technicon (1 Of 8)
Lasse Dueholm havde ikke på forhånd nogen ambition om at arbejde i robotbranchen, da han efter en periode i søværnet begyndte at læse automationsteknolog i 2017.

”Der er ikke to opgaver, der er ens"

Teknik Automationsteknolog Lasse Dueholm er nyansat i en branche, hvor teknikere som ham er i høj kurs. Det var praktikken, der banede vejen.

Lyseblå og sølvfarvede robotarme fra Universal Robots troner kroget fra modulbordene hos automationsvirksomheden Technicon i Hobro.

På gulvet står en mobilrobot fra Mobile Industrial Robots, som sammen med robotarmene er spydspidserne i den fynske robotklynge, der det seneste årti har udviklet sig til en milliardindustri.

Lasse Dueholm

  • 31 år.
  • Automationsteknolog hos Technicon.
  • Uddannet fra Erhvervsakademi Dania Randers i 2019.
  • Bor i Allingåbro.

Automationsteknolog Lasse Dueholm har taget plads foran en opstilling, hvor robotarme opsamler petriskåle fra et transportbånd og registrerer indholdet i en computer, efter at laboranter har mærket dem op.

”Her kan laboranten stille petriskålene i en stak på båndet, og så tager robotterne sig af alt det manuelle arbejde,” forklarer Lasse Dueholm.

Det har været Lasse Dueholms arbejde at give maskinen liv.

Når robotten er samlet og der er trukket ledninger til strøm og data, har det været hans opgave at programmere robotten til at kunne udføre den opgave, kunden har bedt om.

Fik øje på Technicon

Lasse Dueholm havde ikke på forhånd nogen ambition om at arbejde i robotbranchen, da han efter en periode i søværnet begyndte at læse automationsteknolog i 2017.

En uddannelsesdag med foredrag fra studerende, der netop havde været i praktik, gjorde udslaget.

”Det var der, at jeg blev opmærksom på Technicon som en virksomhed, der er på forkant med teknologien og bygger maskiner op fra bunden, så dem satte jeg et stort flueben ud for. Jeg ville ikke ud og lave 20 versioner af den samme kyllingefilet-maskine,” siger han.

Ild i øjnene

Ifølge adm. dir. Casper Hansen, ­Technicon, valgte han ikke Lasse Dueholm som praktikant pga. hans store viden om robotprogrammering, men fordi han havde ”ild i øjnene”, som direktøren udtrykker det.

Faktisk havde Lasse Dueholm stort set intet med robotter at gøre på uddannelsen:

”Vi havde et valgfag i en uge med robotter og vision, hvor vi lige fik snuset lidt til det. Vi fik faktisk imponerende meget ud af den ene uge, men det var først i praktikken hos Technicon, at jeg har fået de her kompetencer,” siger Lasse Dueholm.

De efterlyser derfor begge et længerevarende forløb med robotter på automationsteknologuddannelsen.

”Det blotlægger også et åbenlyst potentiale. Hvis Lasse kunne få den motivation og det kendskab på så kort tid, så tør jeg ikke tænke, på hvad man kunne opnå, hvis man kickstartede ham med et helt semester på uddannelsen,” siger Casper Hansen.

Lasse Dueholm er i dag overbevist om, at han er landet i en branche med fremtid i:

”Der er ikke to opgaver, der er ens, og det er meget konkret at se den værdiskabelse, man laver. Jeg ser ikke mig selv som en kreativ type i klassisk forstand, men her får jeg lov at være kreativ og lave sjove løsninger på en anden måde. Det er virkelig motiverende”.