Air.Go 2.0 - Hamborg.jpg
Den fuldautomatisk selvbetjeningsløsning Air.Go 2.0 skal få flere gennem lufthavne på kortere tid. Den er designet til at virke imødekommende og overskuelig.

Design sikrer hurtig check-in

Adfærdsdesign Med Air.Go 2.0 fra den danske virksomhed Marcus Pedersen kommer passagerer hurtigere gennem internationale lufthavne.

Air.Go 2.0 er et godt eksempel på, at design kan løse mange ting – også køer ved indtjekning i lufthavne.

Med en automatisk selvbetjeningsløsning undgår man at vente på ekspedition i skranken.

I stedet sætter man selv sin kuffert på båndet, scanner sit pas eller boardingkort, printer et bagagetag, sætter det på tasken – og så ruller den ellers videre.

Bag systemet står den nordjyske ­virksomhed Marcus Pedersen, som i 2018 blev hædret i ­prisuddelingen DesignEuropa i kategorien ”The Small and Emerging Companies Award”.

“Vi har prøvet at skabe ro. Der skal ikke være for mange knapper og farver. Det skal være simpelt og roligt,” siger Niels Marcus ­Pedersen, som er indehaver af firmaet.

Air.Go 2.0 er i første omgang udviklet til Aalborg lufthavn, men bliver i dag brugt i Hamborg, Bangalore og flere amerikanske og canadiske byer.

Mens andre virksomheder har stået for teknisk software og transportbånd, har Niels Marcus Pedersens virksomhed taget sig af at designe den fysiske enhed med fokus på både udtrykket og brugervenligheden.

“Vi gjorde meget ud af, at man skulle føle sig tryg blandt andet ved at sikre, at man har sit eget space, og at der ikke står nogen og ånder en i ­nakken. Designet tager samtidig højde for, at man skal kunne bruge produktet på trods af forskellige handicap. Man skal f.eks. ikke løfte sin kuffert for højt, og vi har indstillet højde og vinkling af skærm, så man også kan bruge den som kørestolsbruger,” siger han. 

En anden type positiv kontakt

Enheden registrerer desuden, hvem man flyver med, og hvad det enkelte selskab tillader af vægt.

Og bliver man i tvivl om noget, er der stadig personale lige ved hånden.

Men i modsætning til at møde dem bag skranken, møder man dem nu på gulvet.

“Vi har både set og hørt, at det skaber en anden type positiv kontakt end den traditionelle, hvor ekspeditionen sker fra en skranke,” siger Niels Marcus Pedersen. 

Når alt kommer til alt, handler det ikke mindst om at effektivisere.

“Det er både dyrt og flere steder tilmed svært at udvide en lufthavn fysisk. Derfor er der en masse at hente i at få rejsende hurtigere igennem,” siger Niels Marcus Pedersen.

Niels Marcus Pedersen, indehaver af virksomheden Marcus Pedersen.