Anna Ancher 1280Px
Anna Ancher var en af de berømte skagensmalere. Her hendes maleri “Interiør med klematis”, som er fra 1913, og som Evalou Hauge er inspireret af. Buketten består af klematis jackmail.

Designer inspireret af skagensmaler

Design Tekstildesigner Evalou Hauge har skabt en damaskserie for Skagens Kunstmuseer. Den er inspireret af Anna Anchers berømte maleri “Interiør med klematis” fra 1913.

For Evalou Hauge hænger kunst og design tæt sammen. Ikke mindst i en ny damaskserie skabt i samarbejde med Skagens Kunstmuseum.

Serien er inspireret af den berømte skagensmaler Anna Anchers maleri “Interiør med klematis”. Det er fra 1913, og motivet udgøres af et lille udsnit af hendes atelier på Markvej i Skagen, hvor vasen med en buket står på bordet.

Buketten består af klematis jackmanii, som har inspireret Evalou Hauge til det mønster, der går igen i den blå tekstilserie. Netop den blomst gror i Skagens Museums have sammen med brudeslør. Herudover ledte designeren efter andre blomster og planter, der groede i klitterne, og som kunne give inspiration. Hun fandt blandt andet sandhjælme, lyng, klitstedmoder, bævreasp, Skagenhullæbe og havtorn.

”Jeg kunne godt tænke mig noget mere fylde og ornamentik i mønsteret, så jeg gik på jagt efter andre planter, som kunne supplere klematis og brudeslør. Jeg gik i klitterne og på stranden, hvor jeg fandt planter, som er særegne for den botanik, der er i Skagen,” siger Evalou Hauge i en artikel til Skagens Kunstmuseum.

De stærke kvinder
Evalou Hauge har tidligere designet damaskprodukter til bl.a. Karen Blixen Museum, Frederiksborg Slot og Københavns Rådhus. Mønstre til IKEA og lamper til Le Klint står også på hendes CV, ligesom restauranten Formel B og Folkeuniversitetet har tekstiler fra hendes hånd.

Ligesom Evalou var inspireret af Karen Blixen, blev hun det også af Anna Ancher, som Skagen Kunstmuseum viste en stor, retrospektiv udstilling af sidste år.

”Der er et eller andet ved stærke kvinder, som jeg til stadighed drages imod og lader mig inspirere af i mit arbejde,” siger Evalou Hauge.

Blomster og rå natur
Det er heller ikke nyt, at Evalou Hauge lader sig inspirere af naturen. Faktisk går den igen i stort set alt, hvad hun laver.

”Jeg elsker at tegne blomster, men de må gerne være lidt rå. Det er også derfor, jeg har tegnet rødderne med på de græsplanter, jeg har placeret langs kanterne på dugen,” siger Evalou Hauge 

Den nye damaskserie produceret i Portugal i samarbejde med Skagens Kunstmuseer. Serien består af en dug i fire størrelser samt matchende bordløber, servietter og viskestykker. Ikke mindst dugen betyder noget særligt for hende.

“Jeg drømmer om, at folk vil lægge en evalou-dug på bordet en regnvåd tirsdag i oktober, når der skal serveres kødsovs for en højlydt familie. Mine duge skal være en del af hverdagen. Det er der, vi lever vores liv,” skriver hun på sin hjemmeside.