Websorg Sofa1
Designer Stina Ditlev håber, at sofaen på sigt kan bruges på f.eks. hospitaler eller skoler, hvor man som barn kan have brug for et trygt rum.

Designer vil hjælpe børn og unge i sorg

Design Stine Ditlev Nielsen har med sit afgangsprojekt brugt design til at udtrykke sorg - og hjælpe børn, der rammes af tab.

Kan design hjælpe børn og unge i sorg?

Det spørgsmål stillede Stine Ditlev Nielsen i sit afgangsprojekt fra Designskolen Kolding.

Svaret kom hun med i form af en applikeret og broderet en fortælling på ryglænet af en bænkesofa.

Her følger man en pige, som vokser op tæt på havet.

Det ligner i starten et almindeligt trygt barndomsliv, men i løbet af fortællingen presser utrygheden sig på i forbindelse med, at hendes far bliver syg.

Pigen oplever, at nogle venner forsvinder, i takt med, at hun har brug for dem, mens nye venskaber dukker op.

Sygdom som broderi

Undervejs kan man - gennem broderier og tekstiler - følge hendes tanker, som en overgang er lidt tågede, indtil det står klart, at sygdommen hos en, hun er tæt på, er vendt tilbage.

På et af motiverne ser man blandt andet en patient, der ligger hospitalet med drop.

Det er ikke tilfældigt, at Stine Ditlev Nielsen har sat sig for at skabe et stykke design, som hun håber kan hjælpe børn og unge i sorg.

Hun har selv haft tab tæt inde på kroppen, fortæller hun på Designskolen Koldings hjemmeside.

Oplevelse af tabu

“I sommeren 2019 fik jeg at vide, at min far havde fået kræft igen. Jeg vidste ikke, hvor man kunne gå hen, eller hvordan man kunne åbne sig for andre mennesker, sin familie eller venner. For man vil ikke gøre dem kede af det eller gøre situationen endnu værre ved at bekymre dem. Det er et tabu. Det har inspireret mig til til universet med bænken,” siger hun.

Stine Ditlev Nielsen håber, at hun med sit projekt at skabe en et rum, hvor det er i orden at tale om de svære følelser.

”Når man som barn eller ung er i en krise, hvor nogen er syge eller skal dø, så ved man ikke, hvor man skal gå hen. Det er derfor, jeg har skabt sofaen – som et rum for sorg. Her kan man blive omsluttet i sin egen tankeboble på en god måde, eller måske mødes med andre, som er i sorg,” tilføjer Stine Ditlev Nielsen, som drømmer om, at sofaen på sigt kan bruges på skoler, hospitaler eller biblioteker, hvor man som barn kan have brug for et trygt rum.