IMG_0007_8.jpg
Hvem femte ansat i designbranchen vil ikke anbefale andre at tage en designuddannelse, viser Teknikerens undersøgelse blandt 1.600 ansatte i designbranchen.

Designere falder på stribe: Hver femte syge­meldt med stress

Tema: Bag om designbranchen Designbranchen er præget af stress, ulønnet arbejde og høj arbejdsløshed, viser Teknikerens undersøgelse.

”Stress og konstant dårlig samvittighed”.

”Urealistiske deadlines som altid  bliver overbooket  af andre opgaver”

”Der er altid travlt. Jeg savner ro til at være kreativ”.

Sådan lyder det fra tre medlemmer i Teknikerens undersøgelse af arbejdsmiljøet blandt forbundets medlemmer i designbranchen.

Undersøgelsen afslører en branche, hvor stress, overarbejde og ulønnet arbejde fylder meget.

  • Hver femte har været sygemeldt med stress.

  • Hver tredje føler sig i høj eller meget høj grad belastet af stress.

  • 85% arbejder over og halvdelen har ikke mulighed for afspadsering eller udbetaling.

  • 10% har arbejdet ulønnet.

  • Hver femte vil ikke anbefale andre at tage en designuddannelse.

Resultaterne er blandt de fuldtidsansatte medlemmer. Dertil skal lægges en ledighed på mellem 15 og 20 procent.

De mange sygemeldinger vækker bekymring hos TL’s formand.

”Det virker som om, der er alt for lidt fokus på arbejdsmiljøet i branchen. Vi er nødt til sammen med virksomhederne at se på, hvordan vi får skabt en bedre balance mellem arbejde og privatliv,” siger Lone Engberg Thomsen, forbundsformand for Teknisk Landsforbund.

Hård konkurrence i designbranchen

Trine Pernille Larsen er lektor ved FAOS på Sociologisk Institut, Københavns Universitet.

Hun vurderer, at mange designere har svært ved at få enderne til at mødes.

”Tallene tyder på, at det kan være svært at få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen, når så mange har været sygemeldt med stress og så mange har relativt lange arbejdsdage. Hård konkurrence i en branche med konstante forandringer, stramme deadlines og usikkerhed i ansættelsen kan også være del af forklaringen,” siger Trine Pernille Larsen.

Gratis arbejdskraft

Høj ledighed præger branchen. Mange starter derfor karrieren i virksomhedspraktik og 10% har prøvet at arbejde gratis efter endt uddannelse.

  • 15% ledighed blandt designere/kunsthåndværkere i december 2017*
  • 10% har haft ulønnet arbejde
  • 22% har været i løntilskud / virksomhedspraktik

Har du i dit arbejdsliv som designer været sygemeldt pga. stress?

  • Ja: 19%
  • Nej: 81%

Vil ikke anbefale designuddannelse

Vil du med dine nuværende arbejdserfaringer anbefale andre at tage en designuddannelse?

  • Ja: 59%
  • Nej: 18%
  • Ved ikke: 22%

1 ud af 5 frygter fyring

Er du bange for at blive fyret?

  • Ja: 19%
  • Nej: 72%
  • Ved ikke: 9%

Internationalt arbejdsliv

Rejseaktivitet hører med til jobbet for over halvdelen af de ansatte i designbranchen. Det kan give afsavn på hjemmefronten.

  • 55% rejser til udlandet i forbindelse med arbejdet
  • 26% føler, at rejserne går ud over deres privatliv

Kilde

Teknikerens undersøgelse af arbejdsvilkår for medlemmer med designfaglig uddannelse blev gennemført online blandt 1.600 medlemmer i november 2017. Svarprocent 27. Ovenstående resultater er for dem, der har angivet, de er fuldtidsansatte. Den største gruppe (57%) er ansatte i tekstilindustrien.

*) TL’s ledighedsstatistik 2017

I de kreative brancher, hvor lysten ofte driver værket, kan det være svært at skelne mellem, hvornår noget er arbejde, og hvornår det er fritid.

Men stress kan også skyldes, at arbejde og fritid flyder sammen, mener Trine Pernille Larsen.

”I de kreative brancher, hvor lysten ofte driver værket, kan det være svært at skelne mellem, hvornår noget er arbejde, og hvornår det er fritid. For hvornår slutter en opgave? Lange arbejdstider kan være udtryk for, at du synes, arbejdet er så spændende, og at du nærmest betragter det som en delvis hobby,” fortæller Trine Pernille Larsen.

 

Sjældent at møde en 60-årig designer

TL MidtVest dækker bl.a. Herning med VIA College og rigtig mange store tekstilvirksomheder.

Her kender afdelingen særdeles godt til de dårlige arbejdsvilkår for designere.

”Vi blev bare i sidste uge kontaktet af tre medlemmer, der var gået ned med stress. Det er ofte, de lidt ældre, vi møder. De kan simpelthen ikke klare det mere. Det siger desværre meget om branchen, at det er sjældent at møde en 60-årig designer. Mange forlader branchen ­tidligere, for den er simpelthen for usympatisk og hård,” lyder det fra Jens Ole Olesen, afdelingsformand for TL MidtVest, der ligger netop i Herning.

Kan føre til udbrændthed og angst

Hvis folk er usikre på deres job, og hvis de ­arbejder alt for meget, så kan det føre til stress og det, der er værre. Det forklarer Thomas Clausen, der er seniorforsker hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

”Der virker til at være en usikkerhed omkring ansættelsen og en stor arbejdsmængde, og det kan give et dårligt arbejdsmiljø. Hvis du går og tvivler på, om du har et job i morgen, så kan det føre til stress, udbrændthed og angst,” siger ­Thomas Clausen.

Han fortæller, at det er vigtigt for både medarbejdere og virksomhed, at arbejdsmiljøet er velfungerende.

”Det er vigtigt med psykologisk sikkerhed i jobbet, så du har tillid til andre og tør åbne op og begå fejl. Det er især vigtigt indenfor den kreative branche, hvor du lever af de gode idéer. Hvis du føler dig sikker, tør du tage chancer og være innovativ til gavn for virksomheden,” siger Thomas Clausen.

Brug for samarbejde om bedre arbejdsmiljø

Teknisk Landsforbund vil på baggrund af under­søgelsen tage kontakt til arbejdsgiverne for at få gjort noget ved problemerne.

”Vi vil ikke anerkende, at det er et grundvilkår for en branche, at så mange rammes af stress. Det er virksomhedernes ansvar, at deres medarbejdere har et fornuftigt ar­bejdsmiljø. Derfor vil vi nu tage fat i ar­bejds­giver­organisationerne, så vi kan få sat fokus på problemerne,” siger Lone Engberg ­Thomsen.