Rendering 3
Designerne er gået op i, at ­toilettet ikke skulle ligne et hjælpemiddel. “Det skulle ikke udstråle handicap eller ­problemer med maven,” siger Julia Sand Skovsted.

Det klassiske toilet er designet forkert

Design To designere har gentænkt toilettet. For faktisk sidder vi helt forkert, når vi er på tønden.

13.000 børn henvises hvert år til landets sygehuse, fordi de har mavesmerter.

I 95% af tilfældene er årsagen forstoppelse, og det handler ikke kun om klamme skoletoiletter, men også om, hvordan både børn – og voksne for den sags skyld – sidder på toilettet.

“Forskning har vist, at vi rent anatomisk sidder forkert på traditionelle toiletter, og at skovskiderstillingen er den mest optimale,” siger designer Julia Sand Skovsted, der sammen med sin kollega Ditte Marie Fog Ibsen står bag projektet ”Poosition” – en kombination af “poo” og ”position”.

Det omfatter et toilet i porcelæn, hvor man ikke – som i dag – sidder ret op og ned. I stedet sidder man med knæene op over hoftehøjde, så man kan stritte med halebenet, hvilket ifølge nyere forskning er den bedste stilling til afføring.

Skal være et stykke design

Det nye toilet, som stadig er en prototype, gør netop op med det traditionelle design.

Ditte Marie Fog Ibsen og Julia Sand Skovsted

  • Uddannet industrielle designere fra Designskolen Kolding, juni 2019.
  • Indehavere af firmaet Pink Orange

pinkorange.dk

“Vi har taget udgangspunkt i form follows function omkring skovskiderstillingen, som man bruger i mange østlige lande, men som ikke er accepteret i vestlige lande. Den giver desuden nogle knæ- og rygproblemer. Så vi har taget stillingen og designet toilettet rundt om den,” siger Julia Sand Skovsted og understreger, at designet ikke måtte udstråle hjælpemiddel.

“Den største udfordring har været ergonomi versus æstetik. Vi ønskede ikke, at det skulle have et redskabslook."

Designerne har bl.a. inkorporeret et plateau til benene og et svaj i sædet, som gør, at toilettet dikterer, hvordan man skal sidde. Målgruppen er i første omgang børn.

Derfor har designerne også skrevet en bog om fordøjelsen. Men på sigt er det også oplagt at tale om voksnes toiletvaner, understreger de.

“Toilettet er et af de få produkter, som ikke ændret sig – det kan man ikke sige om andre produkter. Tænk bare på telefonen, der nærmest har undergået en revolution. Det mangler toilettet stadig.”