Brian Lille Teater16
”Vi har gjort det til en vane at planlægge og prioritere opgaverne løbende, så de hele tiden matcher rammerne. Det gør vi for at forhindre, at folk går ned med stress," fortæller teatertekniker Brian Kristsensen fra Det Lille Teater.

"Det skal aldrig ske igen”

Tema: Stress i teaterbranchen For 15 år siden var teatertekniker Brian Kristensen så stresset, at han endte et meget mørkt sted. En omvej til Fanø gav ham det klarsyn, der også blev vejen tilbage til branchen og førte til et løfte om at passe bedre på sig selv – og kollegerne.

Scenografi, lyd og lys. Som teatertekniker og produktionsleder på Det Lille Teater har 47-årige Brian Kristensen nok at se til, men det tager aldrig overhånd, siger han.

”Vi har gjort det til en vane at planlægge og prioritere opgaverne løbende, så de hele tiden matcher rammerne. Det gør vi for at forhindre, at folk går ned med stress.”

Netop stress er noget, som Brian Kristensen har haft helt tæt på.

For nogle år tilbage arbejdede han som freelancer i branchen med skiftende projekter og arbejdsgivere.

”På et tidspunkt var jeg tilknyttet en forestilling, hvor jeg arbejdede 19-20 timer om dagen op til premieren. En nat, hvor jeg havde fået fri, cyklede jeg hjem langs havnen,” siger Brian Kristensen og tilføjer:

”Her mærkede jeg for første gang, hvor stresset jeg egentlig var. Hvis ikke jeg havde haft en lille søn og en kæreste derhjemme, havde jeg måske gjort noget dumt.”

Pause fra branchen

Ifølge Brian Kristensen var forløbet på dét projekt helt specielt på grund af forskellige omstændigheder, og han har hverken før eller siden oplevet så høj en arbejdsintensitet.

”Men den nat blev et slags vendepunkt for mig,” siger han.

Kort efter flytter Brian Kristensen og familien til Fanø i forbindelse med kærestens uddannelse. Han får arbejde som kirkegårdsassistent og dermed også et afbræk fra teaterverdenen.

Da familien flytter tilbage til København nogle år senere, trækker teatermiljøet igen i Brian Kristensen, og han søger jobbet på Det Lille Teater.

“Det er det bedste job for mig. Jeg elskede at være freelancer og at være på turné, men fordi det er et stationært børneteater, betyder det, at vi spiller om formiddagen i hverdagen og om eftermiddagen i weekenden,” fortæller Brian Kristensen.

Gode arbejdsvilkår

Han fortæller også, at teaterledelsen har tilrettelagt arbejdet under prøverne på en måde, så teknikerne og skuespillerne skiftes til at have salen i dagtimerne.

”Derfor er der sjældent nogen, som arbejder på skæve tidspunkter.”

Efter den skelsættende nat ved havnen har Brian Kristensen lovet sig selv, at han aldrig skal ende dér igen.

”Jeg er blevet meget bedre til at mærke efter og sige fra. Det skylder jeg mig selv. Jeg er også blevet mere opmærksom på mine kolleger. Vi teaterfolk er så passionerede, så vi skal hjælpe hinanden med at slippe arbejdet engang imellem,” siger han.

Brian Kristensen

  • Uddannet teatertekniker,  Aarhus Tekniske Skole, 2003
  • Fastansat på Det Lille Teater i København siden 2014
  • 47 år, bor i Brønshøj

Brians råd til dig, der arbejder i teater­branchen

Mærk efter – og sæt grænser

Hvis du har urealistisk mange opgaver på listen, så gør din leder opmærksom på det. Kom gerne med alternative forslag til, hvordan du ellers kan komme i mål med opgaverne – men inden for rammerne.

Hold øje med din kollega

Hvis du kan se, at din kollega har presset sig for hårdt over længere tid, så tag en snak om det. Det er ikke sikkert, at han eller hun selv er opmærksom på det.

Husk, at det bare er teater

Selvom vi elsker teater, skal vi huske, at det er trods alt bare er teater. Det er ikke liv og død, og det er ikke værd at knække halsen på det.