COLOURBOX3039602
Hvis du ikke får holdt ferie på grund af sygdom eller barselsorlov, så kan du ikke længere få feriegodtgørelsen udbetalt".

Det skal du være opmærksom på, hvis du har ferie til gode efter sommer

TL Nyt Hvis du vil være sikker på at få brugt alt den ferie, du har opsparet, så er der god grund til at være opmærksom. Opsparet ferie kan nemlig gå tabt ved årsskiftet.

Den nye ferielov har skabt en del forvirring. For med nye regler følger nye ting, man skal være opmærksom på og kende til.

Men selvom vi så småt er begyndt at vænne os til den nye lov, så er der visse ting, du stadig bør være opmærksom på. Blandt andet at du kan miste opsparet ferie fra før, den nye ferielov trådte i kraft den 1. september 2020, hvis ikke du får det brugt i tide.

Det skal du gøre inden den 31. december i år. Årsagen er, at ikke alle optjente feriedage kan overføres til næste år eller blive udbetalt.

Ifølge Teknisk Landsforbunds advokat, Byrial Rastad Bjørst, er det et fåtal af medlemmerne hos TL, der risikerer at blive ramt af reglen, som særligt medlemmer, der har måttet udskyde ferie, skal være opmærksom på.

Sådan sparer du op til ferie

  • Du optjener ferie over 12 måneder fra 1. september til 31. august.
  • Ferieloven sikrer dig 25 dages ferie om året. Det svarer til, at du optjener 2,08 feriedage om måneden eller 0,07 feriedag pr. dag.
  • Ferien optjenes over 12 måneder, men kan afholdes over 16 måneder (fra 1. september til 31. december året efter, dvs. optjeningsåret plus de følgende fire måneder.

Er du stadig i tvivl? Så kontakt TL’s medlemscenter på 33 43 64 50 eller læs mere på tl.dk/ferie.

“Hvis du ikke får holdt ferie på grund af sygdom eller barselsorlov, så kan du ikke længere få feriegodtgørelsen udbetalt. Du skal holde ferien, ellers går den tabt,” siger Byrial Rastad Bjørst.

Få feriedagene brugt

Forklaringen er, at ferieafholdelsesperioden i det nye feriesystem slutter den 31. december 2021 - altså ved årsskiftet.

Her skal du både have brugt den ferie, du fik overført ved overgangen til det nye feriesystem og mindst fire af de fem uger, du har optjent siden den nye ferielovs ikræfttræden den 1. september sidste år.

Og der er god grund til at få brugt sin ferie, mener Byrial Rastad Bjørst.

“Ferieloven medfører ikke bare en ret, men også en pligt til at holde ferie. Uden afkobling i ferien risikerer vi at gå ned med stress eller nedslidning,” siger han.

Feriedagene, der står for skud, er alene feriedage efter ferieloven. Så hvis du har optjent ferie efter en lokal aftale - for eksempel ekstra ferie aftalt i overenskomsten på din arbejdsplads, så gælder reglen ikke, og derfor behøver du heller ikke at få dagene brugt.

“Har du meget ferie opsparet, og kan du ikke nå at holde den inden udgangen af 2021, så tag fat i TL og find ud af, om du risikerer at miste ferie,” lyder opfordringen fra Byrial Rastad Bjørst.