Coronapension1305

Din pension har fået corona – hvad gør du?

TL Nyt Coronakrisen har sendt aktiemarkedet på rutchetur. Det kan ses på din pension. Men hvad skal du gøre, når det årlige afkast på din pension er skrevet med rødt?

Slå koldt vand i blodet, når dit pensionsafkast går i minus. Det er det bedste råd, Marlene Nørgaard Carolus kan give. Hun er investeringsekspert og administrerende direktør i Mybanker, som hjælper danskerne med at skifte bank.

”Du skal forholde dig i ro og lade være med at handle på dine følelser. Selvom det ser skidt ud lige nu, vil en professionel pensionskasse med tiden være i stand til at hente det tabte ind igen,” siger Marlene Nørgaard Carolus.

Aktier er en langsigtet investering. De giver på sigt et højere afkast end obligationer, men til gengæld indebærer de også en større risiko for tab.

”I stedet for at agere impulsivt er det i vigtigt, at du løbende holder øje med, at du har den rigtige risikoprofil. Jeg plejer at sige, at når du er 20 år gammel, bør du have 80 procent af dine investeringer i aktier. Og når du bliver 80 år gammel, bør du maks have 20 procent af dine investeringer i aktier,” fortæller Marlene Nørgaard Carolus.

Sparer du op til pensionen gennem et pensionsselskab, vil selskabet rådgive dig omkring din risikoprofil, og løbende ændre din andel af aktier, efterhånden som du nærmer dig pensionsalderen. Det kaldes at ”rebalancere”, og det er et vigtig værktøj til at sikre positiv afkast over tid.

”Du skal altså ikke selv begynde at ændre på din risikoprofil midt i coronakrisen. Hvis du gør det, risikerer du at sælge dine aktier, når de er mindst værd,” siger Marlene Nørgaard Carolus.

Køber dyrt og sælger billigt
En stor del af TL's medlemmer har deres pensionsopsparing i PFA, og her lyder anbefalingen også, at du har is i maven og holder fast i den investeringsprofil, du valgte på et roligt tidspunkt:

”Det er unaturligt ikke at blive bekymret, når markederne falder drastisk. Men både teori og erfaring viser, at man klarer sig bedst ved at holde fast i sin investeringsprofil," siger PFA's forbrugerøkonom Carsten Holdum.

Han tilføjer:

"Trangen til at gå ned i risiko kommer typisk først efter kursfaldene, og lysten til igen at være med kommer efter kursstigningerne. På den måde risikerer man at komme ind i en negativ spiral med dobbelt tab: man køber dyrt og sælger billigt. Det er ikke sund fornuft.”

Justér din risiko
Flere og flere danskere er begyndt selv at handle aktier. Hører du til dem, der selv køber og sælger aktier, er det op til dig selv at rebalancere din portefølje.

”Lad os sige, at du er 55 år gammel og ønsker at have 55 procent af dine penge i aktier og 45 procent i obligationer. Hvis aktierne stiger meget, kan det betyde, at aktiernes værdi kommer til at udgøre 75 procent af din formue. Det betyder, at du for at bevare din risikoprofil vil skulle sælge nogle af aktierne,” forklarer Marlene Nørgaard Carolus fra Mybanker.

”Omvendt hvis dine aktier er faldet meget – som det er sket i forbindelse med coronakrisen – så vil du skulle købe nogle flere aktier for at bevare din risikoprofil. De fleste gør det modsatte. De køber, når aktierne er steget, og sælger, når de er faldet,” siger Marlene Nørgaard Carolus.

Aktier med lav risiko
Hvis man selv vil købe aktier i stedet for at lade pensionsselskabet gøre det, men samtidig minimere risikoen for tab, anbefaler Marlene Nørgaard Carolus, at man ser på pharma- og medico-sektoren.

”Folk har brug for deres medicin, uanset om vi har opgangstider eller krise. Derfor er medicinalaktierne ikke så hårdt ramt af coronakrisen som de fleste andre aktier. De store danske medicinalvirksomheder er sluppet nådigt igennem coronakrisen, mens mange af de sydeuropæiske aktier i for eksempel turismeindustrien er blevet hårdt ramt.”

Det kan være fristende at købe aktier, som er faldet meget, og som derfor ser billige ud. Men Marlene Nørgaard Carolus advarer imod, at forsøge at time markedet, fordi det kan være meget uforudsigeligt.

”Inden coronakrisen var de fleste analytikere enige om, at Ambu var en dyr aktie. Ambu sælger engangsudstyr til hospitaler, og prisen på aktierne var høj set i forhold til indtjenings-forventningen. Men under coronakrisen opstod der pludselig et stort behov for deres produkter. Det førte til, at aktien steg voldsomt, hvilket kom bag på de fleste.”

”Det er sådan noget, der sker, når man pludselig ser tingene på en ny måde. Men det kan være meget svært at forudsige, og derfor vil jeg hellere anbefale, at man satser på de mere sikre i stedet for at gamble med sin formue,” siger Marlene Nørgaard Carolus.