Thisemaelkekartoner1305

Drik mælk af bæredygtig karton

Industriel design Thise Mejeri har introduceret en ny karton baseret 100 procent på træ fra Skandinavien. Det betyder en CO2-reduktion på 16 procent sammenlignet med de eksisterende kartoner.

Inden længe kan mælkekartoner med påskriften Thise-, Änglamark-, Fakta 365 og irmamælk kalde sig en del mere bæredygtige.

Det sker i forbindelse med, at Thise Mejeri sender en ny type karton i handlen.

I modsætning til andre kartoner vil både yder- og indersiden være ubleget, ligesom plastmembranen på begge sider vil være fremstillet på træolie udvundet af fyrretræ fra skove i Skandinavien.

Besparelsen på CO2-kontoen vil være på cirka 16 procent sammenlignet med de tidligere og eksisterende Thisekartoner. Det svarer til en reduktion af CO2-udledningen på omtrent 150.000 kg om året, skriver Thise på sin hjemmeside. https://thise.dk/historier/thise-maelkekartoner/

Der er tale om 50 millioner kartoner, som nu skal produceres af træ fra FSC-certificerede og -kontrollerede skove.

Få ændringer i designet
Nok undergår kartonen en forvandling. Designet forbliver dog nogenlunde det samme, fortæller direktør for Thise Mejeri, Poul Pedersen.

”Det har i forbindelse med overgangen til at bruge de klimaforbedrende kartoner været vigtigt for os, at vi i rig udstrækning har kunnet bibeholde det karakteristiske Thise-design og farvevalg på vores nye kartoner,” siger Poul Pedersen, som forventer, at hovedparten af kartonerne vil være skiftet ud denne sommer.

“Farvetonen er klart brunere og fremtræder hermed mere klimakorrekt. Alligevel er det lykkedes os, at kartonerne har kunnet bevare de kendte mælkesignalfarver sammen med det særlige Thisedesign”, tilføjer han i pressemeddelelsen.

Coop: En del af vores strategi
Kartonerne vil være at finde i Coops butikker. Ansvarlig for cirkulær økonomi og emballage i Coop, Mathias Hvam, understreger, at supermarkedskæden har en emballagestrategi, som forpligter til at tænke i nye baner.

“Vi bruger rigtig mange mælkekartoner i Danmark. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi ser ind i, hvordan de kan gøres mere miljøvenlige, og det er Thise nu lykkedes med,” siger Mathias Hvam.

Det er ikke kun kartonen, der får en overhaling. Änglamark og Fakta 365-kartonernes kruelåg vil senest til sommer blive fremstillet på basis af træolie, der - som kartonerne - er udvundet af fyrretræer fra skandinaviske skove.

Den nye emballage er udviklet af verdens førende producent af kartoner til fødevarer, Elopak.