Droneradar1305.jpg
Danske Weibel har udviklet et radarsystem til droneovervågning.

Drone­radar mod terrorangreb

Droner Weibel har udviklet et radar­system til droneovervågning. For i takt med dronernes udbredelse, øges også risikoen for terrorangreb eller smugler­operationer udført med droner.

Kan man forestille sig en hverdag, hvor særlige droneradarer overvåger luftrummet i forbindelse med store sportsbegivenheder, politiske topmøder eller statsbesøg?

Det kan man sagtens, hvis man spørger Peder R. Pedersen, adm. direktør i radarproducenten Weibel, der sammen med en anden dansk virksomhed, Copenhagen Sensor Technology (CST), er gået på markedet med et særligt radarsystem til droner.

For episoder fra blandt andet Mellemøsten viser, at droner allerede i dag benyttes til terrorangreb. Og der vil derfor, i takt med droneteknologiens udvikling, opstå et tilsvarende behov for teknologier til droneovervågning, vurderer Peder R. Pedersen.

”Det er et marked, der virkelig har et stort potentiale. Det er ikke bare et nichemarked.”

”Det er et marked, der virkelig har et stort potentiale. Det er ikke bare et nichemarked.”

Peder R. Pedersen tilføjer, at Weibel er i dialog med flere kunder, som har udtrykt ønske om at købe over 100 styk droneradarer. Kontrakterne er dog ikke skrevet under endnu.

Står på skuldrene af 40 års  dansk radarudvikling
Allerød-virksomheden Weibel Scientific blev grundlagt i 1977 og er i dag en af verdens førende leverandører af Doppler-radarsystemer til flyindustri, rumforskning og missilforsvar.

Langt de fleste radarer på markedet er pulsradarer, der primært anvendes til afstandsdetektering. Weibels radarer udmærker sig imidlertid ved at kunne udsende både pulssignaler og såkaldte Doppler-signaler, hvilket gør det muligt at bestemme såvel position som hastighed på et objekt. Og, i visse droners tilfælde, også bevægelserne fra dronens rotorer.

Det er den opfindelse, som Weibels nye droneradar står på skuldrene af. Radaren er udviklet i samarbejde med virksomheden CST, som har udviklet et optisk system, der er blevet bygget sammen med Weibels radar.

”Det unikke ved vores system er, at man både kan detektere dronen med vores radar og samtidig se dronen optisk med CST’s teknologi. Og de to ting fungerer uafhængigt af hinanden. Det hjælper radaroperatøren eller softwaren til at beslutte, om man skal skyde dronen ned, forsøge at jamme den (ved at udsende en høj dosis radiobølger, der forstyrrer radiokommunikationen, red.) eller måske slet ikke gøre noget,” forklarer Peder R. Pedersen.

I udgangspunktet kan Weibels system spore droner inden for en afstand af mellem 50 meter og seks kilometer, men det afhænger af dronens størrelse.

Weibel og CST er nu ude og markedsføre drone­radaren i både USA og Fjernøsten.

Teknologien er dog stadig så dyr, at kundesegmentet er begrænset.