Dronebeskyttelse er blevet big business
Hele 80 droner på afveje blev jammet af israelsk politi under dette års Eurovision Song Contest i Tel Aviv.
Ingen af dronerne udgjorde en terrortrussel. Men det heftige droneopbud i luftrummet over Tel Aviv er med til at understrege, at dronebeskyttelse er rykket højt op på den offentlige dagsorden, mener Dan Hermansen, adm. direktør i virksomheden MyDefence, som siden 2013 har udviklet antidronesystemer til politiet, specialstyrker og andre instanser.
”Da vi startede, var der måske tre virksomheder på verdensplan af vores slags. I dag er der 15-20 stykker, der alle udvikler deres egen teknologi,” lyder det fra Dan Hermansen, der, i lighed med virksomhedens øvrige medstiftere, har en fortid i det danske forsvar.
Fængsler ønsker dronebeskyttelse
MyDefences første produkt er stadig det mest solgte: En håndholdt dronealarm ved navn Wingman, som via en indbygget sensor skanner omgivelserne for kontrol- og videosignaler fra droner. Opfanger sensoren en drone, får bæreren af Wingman besked via en vibrationsalarm og en akustisk alarm i f.eks. en høresnegl.
Til at supplere selve alarmsystemet har MyDefence endvidere udviklet dronejammeren Pitbull, som kan jamme droners kontrolsignaler inden for en rækkevidde af 1.000 meter.
Den slags håndholdte enheder bruges typisk af specialstyrker, livvagter og politifolk, men på det seneste har MyDefence desuden oplevet en øget efterspørgsel på de faste antidroneinstallationer. F.eks. til fængsler, hvor indsmugling af narkotika og mobiltelefoner via droner er et voksende problem.
”Det blev først et kendt problem for fire-fem år siden, men fængslerne er nu begyndt at få dronebeskyttelse indarbejdet i budgetterne,” siger Dan Hermansen.
Hobbydroner kan også være farlige
Langt de fleste vildfarne droner flyves af glade amatører, som måske ikke lige har fået taget droneførerbevis, inden de køber en drone på Amazon.
”Eurovision i Tel Aviv er et godt eksempel på, at selvom der er udstedt flyveforbud, flyver folk stadig droner derind, fordi de er nysgerrige eller vil have nogle gode billeder. Men politiet ved jo ikke, om det er en farlig eller ufarlig drone,” siger Dan Hermansen.
Deciderede droneangreb er stadig sjældne, men indtræffer af og til. F.eks. blev to droner anvendt til et mislykket attentat på den venezuelanske præsident Nicolás Maduro i Caracas i august 2018.