Elfærger rammer de danske farvande
Det har været en hård fødsel, men siden midten af august har elfærgen Ellen sejlet i fast rutefart mellem Ærø og Als.
Forude er gået et fire år langt udviklingsforløb, der flere gange undervejs har givet holdet bag projektet E-ferry grå hår i hovedet. Ellen er nemlig den første 100% eldrevne færge i danske farvande.
”Normalt har man en nøddieselgenerator, men det har vi ikke her. Færgen kører ene og alene på strøm og lades kun op i én havn,” forklarer Ærøs trafikdirektør, Keld M. Møller.
Samtidig udmærker færgen sig ved at være den hidtil kraftigste af sin art. 22 sømil – godt 40 kilometer – kan den sejle på én opladning. Det er syv gange længere end hidtil for en elfærge.
Mange forsinkelser
Det EU-støttede E-ferry-projekt har kørt siden 2015 og er undervejs blevet godt to år forsinket. I alt har Ellen kostet 224 mio. kr. at udvikle og bygge.
Forsinkelserne skyldes ifølge Keld M. Møller, at man med færgen er sejlet ud i ukendt farvand og forsøgt at udvikle teknologier, der kan komme de kommende generationer af elfærger til gode.
Ti strenge á 42 batteripakker med lithiumbatterier sørger for fremdriften, og her har det fra starten været e-Ferry-projektets målsætning at få typegodkendt hele batteripakken frem for de enkelte batterier.
Derved behøver man ikke skulle købe specialfremstillede batterier hver gang, de skal udskiftes. Men det har bl.a. medført, at batterierne er blevet pakket om tre gange for at leve op til kravene. Også fremdriftssystemet har voldet problemer.
”Det har været et kæmpe projekt at få de her ting til at spille sammen. Det er ikke bare nogle reservebatterier, der skal aflaste en dieselgenerator,” siger Keld M. Møller.
Kan spare 45.000 tons CO2 om året
Både Norge og Finland har rene elfærger, og også i Danmark vinder el- og hybridfærger frem.
Verdens for nuværende største hybridfærge, M/F Copenhagen, sejler mellem Gedser og Rostock og ejes af Scanlines, der har en ambition om bl.a. at sejle på ren batteridrift på ruten Rødby-Puttgarden inden for få år. Også færgerne Tycho Brahe og Aurora, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg, sejler på strøm 90% af tiden.
Ifølge en rapport fra Siemens – der leverer batteriteknologi til elfærger – ville 42 af 52 kystnære færgeruter i Danmark blive mere profitable ved en omlægning til elektrisk drift.
Det ville ifølge Siemens spare rederierne for 81 millioner kroner om året og reducere CO2-udledningerne fra færgerne med 45.000 ton om året.