En kanon lampe
Der er sjældent den store sammenhæng mellem militærhistorie og design. Og dog. Lampeserien Corronade er inspireret af intet mindre end Royal Navy, som den kongelige engelske flåde blev døbt i sin tid.
Til at forsvare sig brugte flåden blandt andet en såkaldt Corronade. Den bestod af en kort, glatløbet kanon udviklet til flåden af det skotske jernstøberi Carron Company i slutningen af 1700-tallet.
Samme navn bærer en lampeserie designet af den svenske designer Markus Johansson for Le Klint.
Se video med flere modeller af Corronade
“Min bedstefar var ret højt placeret i militæret, og i min barndom fik jeg kendskab til både militærhistorie og forskellige artefakter. De erfaringer har fulgt med mig ind i designfaget,” siger Markus Johansson, som er en af Le Klints nyere designere – selv om han holder til i Göteborg, hvor han fra sin tegnestue blandt andet arbejder med produkt- og møbeldesign.
Kanon med lys
Serien startede med en bordlampe udformet som en lille kanon med lys i. I dag findes der en hel kollektion – fra bord- og væglampe til pendler i forskellig størrelse og en gulv-/læselampe, der også giver associationer til et filmstudie.
Serien er fremstillet i massiv messing og amerikansk valnød eller sand med matlakeret aluminium og sæbevasket eg.
“Jeg prøver normalt at finde en interessant form og vælger derefter materiale efter det. I dag arbejder jeg mest i træ og metal,” fortæller Markus Johansson.
Tidløst design
De fleste forbinder Le Klint med de foldede lampeskærme, som findes i stort antal i danske hjem. Inden for de senere år er nye lampedesigns også blevet budt velkommen. Unge talenter som Christian Troels, Øivind Slaatto og Aurélien Barbry er kommet med deres bud, og nu er der som sagt også en svensk designer med i gruppen.
Markus Johansson var ikke i tvivl om, at det gav mening for ham at alliere sig med den historiske, danske virksomhed.
“Det danske marked er verdens førende inden for design. Det gode er, at man arbejder så omhyggeligt med form og detaljer,” siger Markus Johansson.
En anden fordel ved den danske designtradition er netop, at vi er kendt for vores tidløse design, understreger han.
“Danskerne har også evnen til at skabe tidløse klassikere, og det er jo en drøm for alle designere.”