“En udfordring altid at skulle gøre alting bedre”
I 2016 tog 36-årige Sofie Buch en drastisk beslutning. Hun vinkede farvel til et arbejdsliv som frisør for at starte forfra i uddannelsessystemet på uddannelsen til miljøteknolog.
I årevis havde hun ellers ordnet hår på et utal kunder. Et job, hun var glad for, men som til sidst blev for meget, fordi de problematiske kemikalier, frisørjobbet indebar, blev for meget for hende.
I dag er saks og afblegningsmiddel skiftet ud med et job hos HOFOR, hvor Sofie Buch varetager en lang række miljøorienterede opgaver – blandt andet optimering af Hofors affaldshåndtering og udskiftning af problematiske stoffer i det kemiske arbejdsmiljø.
Et arbejde, der i langt højere grad end frisørfaget, taler ind i hendes egne interesser.
“Jeg har altid engageret mig i klimaet, så jeg vidste, da jeg besluttede at skifte branche, at jeg ville komme til at brænde for det, hvis det blev miljøteknolog. Det skulle være noget, hvor miljøet var i centrum. Og sådan blev det, og jeg har ikke et øjeblik fortrudt,” siger hun.
Sofie Buch har altid været optaget af miljøspørgsmål, selvom bevidstheden først for alvor er kommet med årene. I dag gennemsyrer det ikke kun hendes arbejdsliv. Også privat fyldet det.
“Jeg er opvokset i en naturinteresseret familie, som altid har taget på natur- og vandreferier. Jeg bliver meget påvirket, når jeg ser, hvordan vi mennesker belaster miljøet,” siger hun.
Medlem af klimapanel
Med brancheskiftet og det nye job er fulgt en stigende virketrang. Derfor har Sofie Buch også valgt at engagere sig i Lønmodtagernes Klimapanel, der arbejder for mere bæredygtighed på danske arbejdspladser.
Kampen for klimaet har med andre ord taget sin plads – bid for bid – indtil i dag, hvor det fylder betydeligt i hendes liv. På godt og ondt, forklarer hun.
“På arbejdet kan det da være spændende, men også en udfordring, altid at skulle gøre alting bedre og at skulle optimere. Man skal nogle gange tænke meget kreativt, fordi det ofte handler om at forbedre noget, når man sætter ting i værk” siger hun.
Udfordringen tager hun dog gerne. Og hun har et godt råd til dem, der sidder og gerne vil have mere bæredygtighed ind i deres arbejdsliv.
“Hvis man har nogle gode ideer, så er det er bare at komme i gang og få det taget op. Din jobtitel er ikke en hindring for, at du kan hjælpe den virksomhed, du er ansat i, med at søsætte et godt initiativ, der kan være med til at skabe ændringer i virksomheden – om det er udskiftning af kemi med problematiske stoffer, affaldssortering, eller noget helt andet,” siger hun og fortsætter:
“Du skal måske være forberedt på, at det ikke nødvendigvis tages op første gang. Det skal du ikke lade dig slå ud af.”
Sofie Buch lod sig da heller ikke slå ud af frisørfaget. Siden hun forlod branchen har hun engageret sig i organisationen Grøn Salon, der arbejder for at mindske skadelig kemi i frisørbranchen og gøre danske saloner grønnere.
Sofie Buch
- 36 år
- Uddannet miljøteknolog i 2018. Tidligere frisør
- Ansat ved Hofor og TR for teknikerne
- Medlem af Lønmodtagernes Klimapanel under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
- Miljøteknolog hos Hofor
Her synder jeg
”Til efteråret flyver jeg til Grækenland. Det er en ultimativ synd, for jeg havde ellers lagt flyrejserne på hylden. Men så
fik jeg et godt tilbud, som jeg lod mig
friste af, simpelthen.”
Lønmodtagernes Klimapanel
- Etableret af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i 2020
- I panelet sidder lønmodtagere, der arbejder for at fremme den grønne omstilling
- Formålet er at styrke lønmodtagernes stemme i klimapolitikken
- Panelet skal rådgive FH og komme med forslag til klimaløsninger, som FH kan fremme
GRØNNERE END DE FLESTE
Vi bliver grønnere og grønnere. Det viser Teknikerens nye undersøgelse, hvor vi har spurgt ind til vores medlemmers holdninger og handlinger i forhold til bæredygtighed.
I dette tema kan du møde tre medlemmer, der er grønnere end de fleste. Alle har taget et ekstra skridt for at løfte den grønne dagsorden på deres arbejdsplads. Vi har spurgt dem hvorfor, og hvad der driver dem.
Et grønnere arbejdsliv. En TL-mærkesag
Investeringer i teknologi, der understøtter den grønne omstilling, bæredygtig vækst og inddragelse af medlemmernes kompetencer i den grønne omstilling.
Det er TL’s tre hovedprioriteter i arbejdet for en mere bæredygtig fremtid. Et arbejde, der er forankret i TL’s politiske målsætninger frem til 2023, og som tager afsæt i FN’s 13. verdensmål om en grønnere fremtid.