morten1305.jpg

"Et bedre liv for mig og planeten”

Tema: Iværksætteri Efter mange år i udlandet som designer af strik for store mode­skabere har Morten Underbjerg slået sig ned i Odense og skabt et økologisk og bæredygtigt strik-brand. Det går over al for­ventning og føles meget meningsfuldt. Men fritiden er sparsom.

Morten Underbjerg har altid vidst, at han ville være designer, og flyttede som 17-årig fra Nordjylland til London og fik siden job hos modeskabere som Valentino og har boet i London, Rom og Hamborg. Sidste år flyttede han til Odense, hvor hans mand kommer fra, og startede egen virksomhed efter hidtil altid at have arbejdet for andre.

”Det er fantastisk at arbejde for mig selv, fordi jeg nu kan lave produkter, som jeg 100 procent står inde for,” fortæller han.

Beslutningen om at blive selvstændig blev grundlagt på en rejse rundt i Asien til fabrikker, der producerer tøj til modebran-chen. Det var et chok:

Morten Underbjerg

  • Driver virksomheden Le Pirol, der designer  ­sælger bære­ dygtigt og økologisk strik af merinould.
  • Uddannet designer fra Royal College of Art i London, har en master i womenswear.
  • 37 år, bor i Odense.

lepirol.dk

”Det rev gulvtæppet væk under mig at se de vilkår, medarbejderne på de fabrikker arbejder under. Jeg havde svært ved at se mig selv i øjnene, da jeg kom tilbage og det førte til en beslutning om at lave mit eget højkvalitets strik-brand og få det produceret på vilkår,” jeg kan stå inde for.

Satser på netbutik
Kollektionen består foreløbig af trøjer og cardigans, kjoler og tørklæder. Alt er af merinould og bomuld af økologisk kvalitet, produktionen er certificeret bæredygtig og bliver syet i Danmark. Produktionen er derfor relativt dyr, og Morten Underbjerg valgte derfor at starte en netbutik og sælge direkte til forbrugerne.

 

Opsøg iværksætternetværk i og uden for din egen branche. Del viden med andre, det gør alle klogere.

Efter det første halve år, giver virksomheden stadig ikke så stort overskud, at Morten Underbjerg kan udbetale sig selv løn, men han er fortrøstningsfuld: Salget er steget langt mere, end han havde forventet, så indtjeningen skal nok stige, og arbejds-

glæden er i top:

”Jeg er naturligvis optaget af gode tal på bundlinjen, men det har også værdi at bidrage til en bæredygtig forandring. Hvis der skal være gode livsbetingelser på planeten om 100 år, så skal der ændringer til, og det er rart for mig at bidrage til.”

Han oplever samtidig en stor faglig glæde ved at have tid til at lave hvert stykke tøj, så det sidder helt perfekt.

”I international mode lavede jeg i løbet af et år 4-6 kollektioner af 60-80 bøjler. Så er der ikke tid til at finpudse. Det er en kæmpe gave, at jeg nu kan nørde med hver enkelt style, og arbejde med et ærmegab til det er helt, som det skal være.”

De største udfordringer har været tålmod og fritid:

”Det har været en prøvelse for mig, at det tager tid, før kunderne begynder at dukke op. Jeg er ikke så tålmodig. Og så skal jeg vænne mig til, at der som selvstændig altid er noget, jeg kan gøre bedre. Men også slippe det og holde fri. Gå en tur for eksempel. Det vil jeg gerne blive bedre til.”