the bod.jpg

Europas første 3D-printede bygning

3D I slutningen af 2017 færdiggjorde den danske virksomhed 3DPrint­huset Europas første 3D-printede bygning. Det tog kun to måneder.

Danmark har fået Europas første 3D-printede bygning. Et kontorhotel på 43 kvadratmeter ved navn The BOD i Københavns Nordhavn.

Bag projektet står 3DPrinthuset, der har udviklet 3D-printeren og et tilhørende slicerprogram, som oversætter instruktioner til en maskinkode, printeren forstår.

“Man laver tegningen i et normalt arkitekttegneprogram, og så konverterer man det til en STL-fil, der automatisk bliver sliced af det program, vi har udviklet. Det svarer til at tage en appelsin og skære den over i 100 lag. Så er du gået væk fra én tre-dimensionel ting til hundrede to-dimensionelle,” siger Henrik Lund-Nielsen, adm. direktør i 3DPrinthuset.

Med 3D-print kan man lave komplicerede former uden meromkostninger. The BOD er fire meter høj og printet i 200 lag af to centimeter hver. I programmet indstiller man, hvordan hver enkelt bane skal gå.

Printeren er udviklet til projektet og er af typen “gantry” og 8x8x6 meter i omfang. Undervejs samarbejdede 3DPrinthuset med NCC Construction A/S om byggeriet, Force Institute A/S om materialerne og Gips Recycling A/S om genbrug af materialer.

“Mange udenlandske projekter er firkantede, og det er synd, når man bruger en teknologi, der giver arkitekterne mulighed for at forme mere frit. Det er vi lykkedes med at vise, for det er på sin egen måde en meget mærkelig bygning med bølgede og kurvede former og alt muligt andet,” siger Henrik Lund-Nielsen.

Det endte med at tage to måneder fra projektets første printdag, til The BOD stod færdig. Men i praksis brugte printeren kun 50 timer effektivt på at printe.

“Printeren får tilsat materialet gennem en slange, hvorfra den printer det ud. Processen med at få tilført betonmateriale i printhovedet har givet sindssygt mange udfordringer,” siger Henrik Lund-Nielsen.

Flere gange satte blandingen sig fast i slangen, og en enkelt gang eksploderede slangen.

“Der er ingen tvivl om, at materialehåndteringen har stor indvirkning på effektiviseringen af 3D-print, for det er jo helt åndssvagt, at det stopper undervejs, når man har hurtig printer. Men en del af formålet var at bevise, at teknologien overhovedet kunne anvendes og leve op til europæiske krav, og det har vi gjort, siger Henrik Lund-Nielsen”

3DPrinthuset fik i 2015 støtte fra Erhvervsstyrelsens grønne omstillingsfond. Det betød, at virksomheden fik to år til at undersøge “state of the art” af 3D-printede bygninger. Efter knap 40 besøg på projekter uden for Europa, påbegyndte de i marts 2017 forberedelserne til deres eget.