Lakhta1.jpg
Skyskraberen skal ligne flammen i oliegiganten Gazproms logo.

Europas højeste skyskraber

Højhuse Med sine 462 meter er 'Lakhta Centre' i Skt. Petersborg den højeste skyskraber i Europa.

Der er kommet en ny højdespringer blandt europæiske bygninger. Med sine 462 meter er Lakhta Centre i russiske Skt. Petersborg nemlig den højeste skyskraber på kontinentet - og den 13. højeste i verden.

Tidligere var det 'Federation Tower' i den russiske hovedstad, Moskva, der besad førstepladsen, og Rusland er da også europæiske frontløbere med seks af de i alt syv såkaldte ‘superskyskrabere’ på over 300 meter, med London som hjem for den sidste.

Gazproms nye hovedsæde

Selvom byggeriet af 'Lakhta Centre' blev afsluttet i juni, går der endnu et par måneder, før interiøret er på plads.

Bygningen skal være hovedsæde for den russiske olie- og gasgigant, Gazprom, men to-tredjedele af de i alt 87 etager vil blive udleje som boliger og kontorer, og der vil desuden være multihal, butikker, fitnesscenter og et videnskabsmuseum med planetarium.

I jordhøjde vil der blive opført et stort amfiteater og anlagt åbne torve, springvand og parker med stier.

Skyskraberen skal ligne flammen i Gazproms logo, hvilket man har forsøgt at gøre ved at sno bygningen 90 grader fra bund til top.

Restaurant i toppen

I toppen af skyskraberen skal der være en restaurant med udsigt over Finske Bugt.

Det er den britiske arkitekt, Tony Kettle, fra RMJM, der har tegnet skyskraberen, men russiske artikekter fra Gorproject, der har stået for realiseringen.

Da vindhastigheden er meget kraftig i den øverste del af skyskraberen, er den støttet af 15 enorme perimeter-søjler.

Bygningens facade består af 16.500 glaspaneler, der er udstyret med nyudviklet ventilationssystem, som skal forhindre varmetab, hvilket især kan få vigtig betydning i den kolde vinterperiode, og der skulle efter sigende være implementeret en række andre miljøvenlige teknologier så som genanvendelse og rensning af vand.

Selvom Laktha Centre bliver Europas højeste bygning, er den kun lidt over halvt så stor som verdens højeste bygning, 'Burj Khalifa', i Dubai, der med sine 828 meter fører den globale skyskraberkonkurrence med næsten 200 meter til nærmeste efterfølger, 'Shanghai Tower' i Kina.

Det er den britiske arkitekt, Tony Kettle, fra RMJM, der har tegnet skyskraberen, som skal være hovedsæde for den russiske olie- og gasgigant Gazprom.

Det er den britiske arkitekt, Tony Kettle, fra RMJM, der har tegnet skyskraberen, som skal være hovedsæde for den russiske olie- og gasgigant Gazprom.

I toppen af skyskraberen skal der være restaurant med udsigt over Finske Bugt.

I toppen af skyskraberen skal der være restaurant med udsigt over Finske Bugt.

 

Se montering af spiret på det 462 meter høje tårn.