Tek0318_1305x675px_6.jpg

Få styr på din kontrakt

Guide Du har lige landet drømmejobbet og sidder nu med kontrakten foran dig. Bliv klogere på dét med småt – og få TL til at hjælpe dig med resten.

Det er svært at få armene ned, når du endelig har fået drømme­jobbet. Men det kan hurtigt ændre sig, hvis ikke kontrakten lever op til forventningerne.

”I TL gør vi os umage med at gennemlæse medlemmernes kontrakter for at sikre dem de rigtige og de bedste vilkår,” siger Mette Poulsen, som er ­faglig konsulent hos TL Fyn.

Hun har mange års erfaring med at gennemlæse ansættelseskontrakter for medlemmer, og hun ved derfor også, hvad man skal kigge efter.

Vent med at underskrive

Desværre får nogle medlemmer skrevet under, inden TL har haft kontrakten i hænderne. Det kan for eksempel ske, hvis medlemmet har følt sig presset til at underskrive med det samme.

”Men det er helt legitimt at sige til arbejdsgiveren, at du gerne vil have tid til at læse kontrakten ordentligt igennem. Hos TL kan vi som regel nå at læse den igennem fra dag til dag,” siger Mette Poulsen.

Hun fortæller desuden, at du har krav på en ansættelseskontrakt, så snart du har et arbejde af mindst en måneds varighed, hvor du gennemsnitligt arbejder otte timer om ugen. Kontrakten skal senest være på plads en måned efter, at du er begyndt.

Kontakt altid TL

Mette Poulsen understreger, at TL også hjælper, hvis det går helt galt.

”Hvis du er omfattet af prøvetiden på tre måneder og i den periode finder ud af, at du ikke svinger med chefen, eller at du ikke bryder dig om arbejdsopgaverne, har du mulighed for at sige op med et kortere varsel,” forklarer hun og fortsætter:

”Men det kan så betyde, at du kommer i karambolage med dagpengereglerne og bliver straffet økonomisk. Her er det altid en god idé at tage fat i os, så vi kan hjælpe med råd og vejledning.”

Sådan gør du

  1. Tjek, om du er ­omfattet af en ­overenskomst
    Tjek først og fremmest, om din ansættelse er omfattet af en overenskomst. Det ­betyder nemlig, at der burde være styr på for eksempel pension, ferie­fridage og løn under barsel. Hvis du hører til gruppen uden overenskomst, skal du være særlig omhyggelig med at få gennemlæst kontrakten. Din lokale TL-afdeling står klar til at læse den igennem.

  2. Overvej dit lønkrav
    Før du tager til jobsamtalen, gør du også klogt i at undersøge din markedsværdi.Du skal med andre ord undersøge, hvad en medarbejder med din uddannelse, dine kompetencer og din erfaring går for andre steder. Det gælder også – og måske især – hvis ikke du er omfattet af en overenskomst. Tjek blandt andet, om du får pension, for hvis ikke det er tilfældet, bør du forhandle dig til en til­svarende højere løn.

  3. Hvad med kompetenceudvikling?
    Undersøg også arbejdsgiverens syn på kompe­tenceudvikling. Det kan nemlig være til gavn for både dig og virksomheden. Samtidig kan det være et signal til arbejdsgiveren om, at du er interesseret i løbende at udvikle dig som medarbejder.

  4. Er du omfattet af 120-dages reglen?
    Som du sikkert ved, så stiger dit opsigelsesvarsel i takt med din ansættelsestid. Men hvis du skulle være så uheldig at blive syg i mere end 120 dage i løbet af tolv kalendermåneder, er det en anden sag. I det tilfælde kan du nemlig blive opsagt med kun én måneds ­varsel. Til gengæld er det et krav, at reglen skal være nævnt i kontrakten.

  5. Få TL til at læse med
    Hvis det hele virker uoverskueligt, eller hvis du bare ønsker at være sikker i din sag, så tøv ikke med at kontakte din lokale TL-afdeling. Faktisk vil vi hellere have, at du kontakter os én gang for meget, end én gang for lidt. Så kan vi nemlig hjælpe med at få styr på din kontrakt og sikre dine vilkår, inden du skriver under.