Ferie1305

Ferie i usikre lande kan koste dig 14 dages løn

Arbejdsliv Vælger du at tage på ferie i et land, som Udenrigsministeriet anbefaler, at man ikke tager til, risikerer du at miste 14 dages løn. I værste fald får du også en fyreseddel.

Ferien står for døren, og hører du til dem, som overvejer en tur til udlandet, kan det godt betale sig at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning, inden du tager afsted.

I skrivende stund kan man rejse til de fleste EU-lande - undtagen Irland, Storbritannien, Sverige, Portugal og Rumænien. Men rejsevejledningen opdateres løbende, så tjek den, inden du bestiller din rejse.

Tager man til et af de usikre lande, anbefaler Udenrigsministeriet, at man bliver hjemme fra arbejde i 14 dage, når man er kommet hjem fra ferien.

”Hvis du på trods af Udenrigsministeriets anbefalinger vælger at tage til et af de usikre lande, kan din arbejdsgiver normalt kræve, at du skal blive hjemme fra arbejde i 14 dage uden løn,” siger Byrial Bjørst, der er advokat i TL.

Tal med arbejdsgiveren
Han anbefaler, at man fortæller det til sin arbejdsgiver, inden man tager afsted til et af de usikre lande.

”Så kan I eventuelt aftale, at du arbejder hjemme i 14 dage, når du er kommet hjem fra ferien. Din chef kan ikke forbyde dig at tage til bestemte lande. Men hvis du bare tager afsted uden at sige noget, kan chefen se det som udeblivelse fra arbejde, når du bagefter skal blive hjemme i 14 dage. I yderste konsekvens risikerer du at blive opsagt eller bortvist,” siger Byrial Bjørst.

Hvis du har været på ferie i et af de usikre lande, har du pligt til at fortælle det til din arbejdsgiver, når du kommer hjem.

”Det kan udgøre en risiko for arbejdspladsen, og derfor skal du oplyse arbejdsgiveren om det. Vælger du ikke at sige noget og bare tage på arbejde, så kan det være fyringsgrund,” siger Byrial Bjørst.

Læs mere om Corona og ferie på Fagbevægelsens Hovedorganisations hjemmeside