COLOURBOX9510022
“Svenskerne har generelt større fokus på sikkerheden end os".

For mange mister livet på jobbet: Vi halter bagefter vores naboer

Arbejdsmiljø Der er plads til forbedring, når det kommer til sikkerheden på danske arbejdspladser. For mange mister livet på arbejdspladsen, og sammenlignet med vores svenske naboer halter vi bagefter.

Der sker for mange ulykker, som ender i dødsfald, på danske arbejdspladser.

I perioden fra 2017 til 2022 mistede mere end 32 personer i gennemsnit livet, mens de var på arbejde.

Til sammenligning var tallet 36 i Sverige, hvor arbejdsstyrken, altså den samlede mængde af erhvervsaktive personer, næsten er dobbelt så stor - hele 5,6 millioner. I Danmark er tallet 3,1.

Det skriver Fagbladet 3F, der har gravet i tallene og afdækket den ulykkelige omstændighed, at risikoen for at miste livet på en dansk arbejdsplads er større, end den er hos vores nordiske naboer i både Norge og Sverige.

Den forskel skal findes i fokus på sikkerhed, mener souschef og seniorforsker ved Arbejdsmedicin ved Regionshospitalet i Gødstrup, Kent J. Nielsen.

“Svenskerne har generelt større fokus på sikkerheden end os. De er bedre til at følge reglerne, planlægge arbejdet, lave risikovurderinger, have en involveret ledelse og tænke langsigtet,” siger han til Fagbladet 3F.

Ifølge ham skal forklaringen findes i vores risikovillighed herhjemme. For hvor de i Sverige og Norge er mere forsigtige og overvejede, så tager vi større chancer på det danske arbejdsmarkedet, der også er “mere cowboyagtigt”.

Det er gået rigtige vej med antallet af arbejdsulykker med dødelig udgang. Statistikken har været nedadgående over de seneste 20 år.

Men den positive udvikling ser ud til at have mistet momentum. Den er nemlig stagneret, og på nuværende tidspunkt er der allerede sket 31 dødsulykker i Danmark. Et tal, der kan nå at blive højere i løbet af årets sidste fire måneder.

Af de i alt 31 dødsulykker er de 30 af dem mænd - heraf er der en overrepræsentation af personer med udenlandsk statsborgerskab. Hovedparten af dødsfallende sker desuden inden for byggeriet.