Forlystelse får nyt liv med virtual reality
Når du sætter dig op i Viktor Vandorm ligner den en helt almindelig gammeldags rutchebane. Og det er den sådan set stadigvæk. Men halvdelen af rutchebanen er nu indrettet med virtual reality, som giver turen en ny dimension.
”Når du tager VR-brillerne på, befinder du dig i et trætophus, som er Viktor Vandorms laboratorium. Turen starter, og du føres igennem tre forskellige fantasiverdener. Først kører du igennem en jungle. Så kommer du igennem en fremtidsby i en flyvende bil. Og til sidst er du under vandet i BonBon-Lands egen sø,” fortæller Mette Rasmussen, der er marketingchef i BonBon-Land.
De står bag rutchebanen
Brillerne
Gear VR fra Samsung, som er bygget sammen med et Modicap-modul fra Kabetec. Brillen har monteret en Samsung Galaxy S8 smartphone.
Filmen
Filmen er udviklet i samarbejde med Ani Philosophy og Winkle 360.
Teknikken
Bag teknikken står virksomheden VR Coaster.
Undervejs på turen kan du samle guldmønter sammen ved at kigge på dem.
”Vi ville gerne have et interaktivt element på turen. På den måde kan gæsterne konkurrere om, hvem der kan samle flest guldmønter sammen. Og så får du også lyst til at prøve turen flere gange for at se, om du kan forbedre din rekord.”
Den Hemmelige Verden er den første interaktive VR-rutchebane i Danmark.
Tidsforskydning på hver enkelt VR-brille
Den nye VR-dimension skaber en række tekniske udfordringer, som BonBon-Land har løst i samarbejde med forskellige internationale virksomheder med speciale i VR.
”Turen tager cirka to minutter – plus minus ti sekunder. Det afhænger af hvor mange gæster, der er i vognene samt vejr og vind. Derfor er vi nødt til at kunne synkronisere filmen, så den hele tiden passer sammen med de bevægelser rutchebanen giver,” forklarer Henrik Andersson, der er teknisk chef i BonBon-Land.
Og her bliver det teknisk.
”Når gæsterne sætter sig ned i vognene og får en VR-brille på, er der et kamera over dem, som registrerer i et koordinatsystem, hvor deres brille befinder sig i forhold til de andre briller. Hver brille får vist filmen med en lille tidsforskydning, sådan at rutchebanens bevægelser matcher det, de ser,” fortæller Henrik Andersson.
VR-film strækkes og komprimeres
Samtidig har rutchebanen en startsensor, som registrerer, når vognene begynder at køre. Startsensoren er hardwired til den computer, som afspiller filmen.
”Vognenes hjul har monteret nogle magnetiske sensorer, som registrerer, hvor mange omdrejninger, hjulene har foretaget. Hvis vognene kører lidt langsommere, sættes hastigheden på filmen også ned. Og hvis turen går hurtigere, sættes filmens hastighed op, sådan at slutsekvensen passer med, når vognene kommer tilbage til start.”
”Det er meget små ændringer i filmens hastighed, så det er ikke noget gæsterne mærker. Men hvis ikke vi havde lavet ændringerne, ville de lægge mærke til det,” forklarer Henrik Andersson.
Kommunikationen mellem vogne og computer foregår via bluetooth. Derfor har computerskærmen monteret to antenner, som kan modtage signaler fra vognene.
I løbet af de to minutters VR-rutchebanetur kommer du igennem tre forskellige verdener, hvor du kan samle guldmønter.

Gear VR briller fra Samsung.

Kamera i loftet registrerer brillernes placering.

Boks på vognene registrerer, hvor hurtigt rutchebanen kører.

Computeren modtager signal fra boksen og tilpasser filmens hastighed.