Forsigtig finanslov med væsentlige mangler

TL Nyt Regeringen har netop fremlagt et temmelig stramt forslag til næste års finanslov. Fornuftigt med mådehold, men TL savner væsentlige punkter.

”Vi har fuld forståelse for den stramme finanslov i den nuværende situation. Ikke mindst er inflationsreserven vigtig, da mange står i en svær situation i øjeblikket. Men alligevel savner vi løsninger på landets langsigtede udfordringer – ikke mindst den grønne omstilling,” siger forbundsformand Jannik Frank Petersen.

Konkret er forslaget om et praktikum ikke med i udspillet. Praktikum er en forlængelse er et forberedelseskursus, hvor studerende får indblik i praktiske færdigheder, så de er bedre rustet til studierne på erhvervsakademiuddannelserne.

”Det er en kæmpe mangel i finansloven. Vi kommer til at mange rigtig mange grønne hænder i de kommende år – og praktikum er et væsentligt greb til at mindske frafaldet på nogle af de tekniske uddannelser. Derfor håber jeg meget, at andre partier bærer praktikum ind på forhandlingsbordet,” siger han.

Samtidig er det et stort hul i udspillet, at den hidtidige trainee-ordning ikke fortsætter. Ordningen har hjulpet nyuddannede med at lande det første job.

”Vi har set med stor tydelighed, at ordningen har været enorm effektiv til at få nyuddannede hurtigere i job. Derfor undrer jeg mig virkelig over, at ordningen ikke bliver videreført. Vi har brug for flere hænder på arbejdsmarkedet, så lad os hjælpe de nyuddannede på vej.”

Slutteligt er der bl.a. også afsat 1,3 mia. kr. til ny arbejdsmiljøaftale.

”Det er afgørende, at vi får gjort noget ved arbejdsmiljøet. Det er dog væsentligt, at vi ikke blot kigger på det fysiske arbejdsmiljø, men også tænker det psykiske arbejdsmiljø ind. Det er overset i øjeblikket.”