Plastik (Illustration BOID)
Chalmers Tekniske Højskole har udviklet en ny metode, som gør det muligt at forvandle plastaffald til helt ny plast, hvilket giver et større økonomisk incitament til at genbruge det frem for at lade det ende på lossepladsen.

Forskere kan genbruge alt plastaffald med ny teknik

Teknik

I Sverige er det lykkedes forskere ved Chalmers Tekniske Højskole at skabe en effektiv metode til at nedbryde plastaffald til molekylært niveau - en gas - hvorefter affaldet kan bruges til at fremstille ny plast af "jomfruelig" kvalitet, altså lige så god som det oprindelige produkt.

Havskildpadder med plastikposer hængende om halsen eller fugle med plastskruelåg i maven. Plastaffald i havene er et stigende problem, som forværres af, at plasten kan være århundreder om at blive nedbrudt i naturen.

Men plastens hårdførhed kan vendes til en klima- og miljømæssig fordel, lyder det fra forskere ved Chalmers Tekniske Højskole. De har udviklet en ny metode, som gør det muligt at forvandle plastaffald til helt ny plast, hvilket giver et større økonomisk incitament til at genbruge det frem for at lade det ende på lossepladsen.

"Vi må ikke glemme, at plastic er et fantastisk materiale - det giver os produkter, som vi ellers kun kunne drømme om. Problemet er, at det fremstilles til så lav pris, at det har været billigere at fremstille ny plast fra olie og fossil gas end ved at genbruge plastaffald," udtaler professor Henrik Thunman, der er leder af forskergruppen.

200kg plastaffald i timen
Henrik Thunman og kollegerne har konkret fundet frem til den rette temperatur - cirka 850 grader celsius - og opvarmningshastighed under processen steam cracking, som gør det muligt at genvinde plasten i en grad, så der kan produceres spritny plast uden tab af kvalitet.

"Vi har demonstreret metoden ved at omdanne 200kg plastaffald i timen til en brugbar gasmikstur. Den kan genbruges på molekylært niveau til at lave nye plastmaterialer af jomfruelig kvalitet," udtaler Henrik Thunman.

I 2015 blev der dannet omkring 350 millioner tons plastaffald på verdensplan. Ud af den mængde blev omkring 8% omdannet til genbrugsplast af lavere kvalitet, mens 2% blev til plast af jomfrukvalitet. Cirka 60% af plasten endte på lossepladser.

Forskerne arbejder videre med teknologien og vil bl.a. undersøge, hvordan processen kan skaleres op til at kunne klare hundredvis af tons plastaffald om dagen for at gøre den kommercielt brugbar.

"Cirkulær brug ville hjælpe med at give plastaffald ægte værdi og dermed skabe et økonomisk incitament for at indsamle det overalt på Jorden. Det ville samtidig bidrage til at mindske udledningen af plast i naturen og danne et marked for indsamling af plastik, der allerede har forurenet miljøet," udtaler professoren.