Samsung Skærm

Forskere udvikler display med 10.000 pixels per tomme

Teknik Samsung og forskere fra Stanford har udviklet en ny skærm med en ultrahøj opløsning på 10.000 pixels per tomme skærm.

Forskere fra elektronikkæmpen Samsung og Stanford University har udviklet en ny type skærm med en opløsning på 10.000 pixels per tomme, som kan gøre eksempelvis virtual reality langt mere realistisk end i dag.

Skærmen er baseret på en forbedring af OLED-teknologien (Organic Light Emitting Diode), der i dag bruges i stor stil i fjernsyn og smartphones. Ved at låne teknologi fra solcelle-verdenen er det lykkedes forskerne at mangedoble det antal pixels, det i dag er muligt at klemme ned på skærmens areal. Til sammenligning har en iPhone 12 Pro bare 460 PPI (pixels per inch).

"Vi har udnyttet, at lys under nanoskala-forhold flyder rundt om genstande, som om det var vand," udtaler materialeforskeren Mark Brongersma fra Stanford University ifølge Stanford News.

Metaoverflade manipulerer lys
Mark Brongersma har stået i spidsen for forskningen i samarbejde med Samsung Advanced Institute of Technology, og han var egentlig i gang med at udvikle en ultratynd solcelle, og ikke en ny skærm til et fjernsyn eller en smartphone.

Forskernes opfindelse adskiller sig fra to typer OLED-skærme, der er kommercielt tilgængelige i dag. Nyskabelsen ligger i en såkaldt optisk metaoverflade, som egentlig blev udviklet først til solceller. Metaoverfladen er belagt med en skov af 80 nanometer høje "søjler", kan påvirke lysets reflekterende egenskaber og dermed hvilke farver, der kommer frem i sidste ende. Konkret bruger forskerne overfladen til at ændre hvidt OLED-lys, som det kendes fra fjernsyn, til primærfarverne rød, grøn og blå, som kan blandes til andre farver.

Forskernes laboratorietest viser, at den nye skærmteknologi - udover den kraftige øgning i opløsning til 10.000 PPI - også giver renere farver og dobbelt så høj lysstyrke sammenlignet med et gennemsnitligt OLED-fjernsyn.

Udover at kunne give skarpere og klarere billeder på fjernsyn og smartphones, forestiller forskerne sig, at den høje opløsning kan give langt mere naturtro oplevelser med virtual reality, hvor øjnene er placeret særligt tæt på skærmen.

Læs mere om OLED-teknologien og forskernes resultater