Cobbauge _Foto- Cobbbauge.eu.jpg
Et EU-projekt med testhuse i hhv. England og Frankrig, undersøger forskere, hvordan blandinger af grus, ler og halm agerer som byggematerialer. De samme ingredienser, som for år tilbage blev brugt i bindingsværkshuse.

Fortiden er – måske - fremtiden

Bæredygtighed Nye bygninger af halm, grus og ler kan være med til at nedsætte byggebranchens energiforbrug i fremtiden.

Byggebranchen er til stadighed på udkig efter nye bæredygtige byggematerialer, og meget tyder på, at i hvert fald en del af løsningen kan findes, ved at kigge på de historiske byggematerialer.

Træ er allerede blevet et populært byggemateriale, og nu har et hold franske og britiske forskere på The Cobbauge Project videreudviklet det traditionelle byggemateriale cob, en blanding af grus, ler og halm, der i Danmark blandt andet har været brugt til bindingsværkshuse.

Cob udmærker sig ved at være meget åndbart, hvilket sikrer et godt og stabilt indeklima. Samtidig er det skabt af rene naturmaterialer, der ofte hentes lokalt, i flere tilfælde ligefrem på den aktuelle byggeplads, hvilket både betyder langt mindre byggeaffald og et mindre CO2-aftryk.

Testhuse på vej

Derudover kan det nye materiale også blive en gevinst for bygningernes kommende beboere i form af en langt lavere udgift til opvarmning.

Cobbauge har nemlig en væsentligt forbedret evne til at holde på varmen end traditionel cob, takket være en særlig kombination af et tæt yderlag og en let indre isolering, og lever derfor op til de høje krav til moderne byggeri.

The Cobbauge Project er en del af EUs arbejde med at reducere kulstofudledningen med 20% inden 2020.

I øjeblikket udgør byggesektorens energiforbrug ifølge The Cobbauge Project 40% af EUs totale energiforbrug. Heraf bruges 60% til at opvarme bygninger.

I øjeblikket arbejder forskerteamet med at opføre testhuse i både England og Frankrig, der skal vise, hvordan materialet klarer virkelige klimapåvirkninger over en længere periode.

Også i dansk regi har der været eksperimenteret med nye måder at bruge halm i byggemateriale.

I 2017 lavede EEN TIL EEN 'Det biologiske hus', opbygget af pressede halmplader. Det blev dog ved prototypen.

Læs mere om Cobbauge-projektet