Fra fiskenet til gulvtæppe
Alle kender de hjerteskærende film med fisk, der sidder fast i gamle net på bunden af havet, eller store havdyr, der dør efter at have fortæret store mængder plastik.
Det anslås, at ikke færre end 640.000 tons fiskenet hvert år ender på havets bund, hvilket firmaer som Econyl har kæmpet for at gøre noget ved.
De har skabt en særlig proces, hvor fiskenet bliver omdannet til nylon, der igen indgår i produktionen af alt fra tøj til briller. Og nu også til gulvtæpper.
Sammen med organisationen Healthy Seas og Econyl har tæppeproducenten Associated Weavers skabt en ny serie, der genbruger affaldet fra havets bund.
“Vi sigter mod at udvikle innovative produkter og skabe opmærksomhed på samme tid: spøgelsesnet, der truer livet i havet, kan gøres til bæredygtige tæpper af høj kvalitet”, siger Erik Deporte, CEO for Associated Weavers.
Væg til væg
Serien består af væg- til væg-tæpper, der udelukkende er fremstillet i Econyl-regenereret nylon spundet af genanvendte fibre fra fiskenet.
Processen foregår ved, at fibrene i de indsamlede fiskenet bliver skilt fra hinanden og spundet til et garn, der igen anvendes til at fremstille tæpperne. Ud over at være med til at rense havets bund, er det Econyl-regenererede nylon ekstra slidstærkt - ligesom fiskenet er det.
Det er dog ikke kun fiskenet, der hives op af havet. Også plastflasker ligger og flyder i havene rundt om i verden. De genbruges til bagsiden af tæpperne.
Serien hedder Sedna, opkaldt efter den grønlandske myte om Havets Moder, og er i Danmark lanceret af Garant.
Se mere her:
https://www.youtube.com/watch?v=cMGOZHakdTI