52833102_2053770088004107_9147864574760845312_n.jpg
Magnus Hyldahl arbejder her på en såkaldt GEM-detektor, som opfanger og måler, når der frigives en myon under sammenstød i partikelacceleratoren.

Fra KBH til CERN: “Det er lidt af et spring”

Praktikplads 29-årige elinstallatør-studerende Magnus Hyldahl tilbringer prak­tikken blandt partikel­acceleratorer hos CERN i Schweiz.

“De her partikelacceleratorer er gigantiske. Jeg er ikke religiøs, men man kan godt tale om en katedrallignende stemning, når man ser dem første gang. Jeg blev sådan lidt awestruck”.

Sådan beskriver den 29-årige el-installatørstuderende Magnus Hyldahl oplevelsen, da han i februar tager elevatoren ca. 100 meter ned under jorden for at se partikelacceleratorerne hos CERN.

Hjelm, sikkerhedssko og pandelampe er på plads, og om halsen hænger et dosimeter og bipper, hvis der måles forhøjet radioaktiv stråling.

Magnus Hyldahl tilbringer frem til sommeren 2019 fjerde semester af el-installatøruddannelsen ved KEA som trainee på en ny ordning, der i stigende grad skal hente danske teknikerstuderende til CERN.

“Jeg blev noget overrasket over, at jeg skulle begynde i afdelingen for eksperimentel fysik. Jeg tænkte nok lidt, hvad jeg dog skulle kunne bidrage med af viden dér? Men hernede er de meget vant til, at folk uanset baggrund skal læres op, så der fik jeg lidt ro på mine bekymringer,” fortæller Magnus Hyldahl.

Lidt af et spring

Da TEKNIKEREN taler med Magnus Hyldahl, er han sat i sving med test af specielle detektorer i det såkaldte CMS-eksperiment, der skal opfange elementarpartikler kaldet myoner.

“Detektorerne bliver fremstillet af forskellige universiteter, og så skal der bl.a. udføres højspændingstest, gasmålinger og laves dokumentation for, at tingene fungerer. Det er jo lidt af et spring i forhold til, hvad jeg har arbejdet med derhjemme,” siger Magnus Hyldahl.

Lysten til at opleve en anden kultur har Magnus sandsynligvis fået hjemmefra. Magnus Hyldahls far er også elinstallatør og har  arbejdet udenlands.

På andet semester blev Magnus Hyldahl rådgivet om mulighederne for praktik i udlandet.

“Studievejlederen fortalte, at man kunne komme i praktik hos CERN. Jeg synes, at det med at opleve kulturen i et andet land lød virkelig spændende.

Men det er også lidt specielt, når du så endelig står ude i lufthavnen uden at kende et øje og skal være væk hjemmefra i et halvt år,” siger Magnus Hyldahl.

Han håber, at det halve år hos CERN giver ham noget fagligt og kulturelt med i bagagen.

“Jeg regner med at få en masse ny teknisk kunnen og viden, men også at lære noget om at være på en arbejdsplads med en anderledes kultur og måde at arbejde på,” siger Magnus Hyldahl.

Magnus Hyldahl

  • Electrical Service Engineer trainee hos CERN, jan-jul 2019
  • Læser til el-installatør på KEA. Oprindelig uddannet elektriker

Sådan kommer du i praktik hos CERN

Læs mere om CERNs traineeprogram og find danske kontaktpersoner på CERN’s hjemmeside.

Læs mere