Fra ler til mursten
”Da man i 1874 begyndte at producere mursten her, var en sten i menneskehænder 50 gange, inden den blev lagt ude på murværket. I dag tager robotter sig af det tunge arbejde, så en mursten er kun i menneskehænder én gang, og det er, når mureren tager den og lægger den på muren”, fortæller dagens rundviser Anders Drostrup i portåbningen på vej ind.
Produktionshallen er størrelse XXL, og det samme er de tal, han jonglerer med:
”Vi bruger 400 ton ler i døgnet og producerer 150.000 mursten 365 dage om året – også juleaften. Det svarer til, at man kan bygge ca. til 15 parcelhuse om dagen, og der skal kun seks mand til at køre hele produktionen.”
Et af de mere larmende stop på turen er tre valser, som knuser leret til 0,8 centimeters partikler. Herefter blandes leret med 25 procent sand og 25 procent vand. Når massen er æltet, kører den over på sættemaskinerne, der former 7.000 sten i timen.
Når stenene er formet, skal de tørre, og fra den proces fordamper ca. 100.000 liter vand i døgnet, fortæller Anders Drostrup og tilføjer, at det er en del af processen, som man ser på i forhold til genanvendelse.
Fyns største pizzaovn
Efterhånden som dagens gæster nærmer sig hjertet i produktionen, stiger varmen i hallen.
”Her har vi Fyns største pizzaovn. Den er 163 meter lang, der er små 1.000 grader derinde. Det tager tre uger at lukke ovnen ned”, fortæller Anders Drostrup, og gæsterne træder hen til ovnens små koøjer for at se de mange rødglødende mursten derinde.
14.000-16.000 kubikmeter naturgas brænder teglværket af i døgnet – det svarer til 10-12 parcelhuses årsforbrug af varme.
Alt foregår automatisk, og heller ikke gæsterne fra TL får undervejs en eneste klump ler eller færdig mursten i hænderne. Til gengæld kan de tage en god portion viden med sig – f.eks. om, hvordan sorte mursten bliver til:
”For at få en mursten sort, brænder vi de færdige, røde sten en gang til i en klokkeovn. Vi fyrer op med naturgas, og når forbrændingen når ca. 830 grader, selvantænder gassen, og vi lukker af for ilttilførslen, så der sker en kemisk proces, som gør den røde sten sort”, forklarer Anders Drostrup og tilføjer, at gør man det samme med en gul sten, bliver den hvid eller grå.
I alt fremstiller teglværket 38 varianter af mursten i standardstørrelse. En almindelig produktion tager 4-6 døgn, og selv om det ifølge Anders Drostrup ikke er ”raketvidenskab” at lave mursten, kræver det temmelig meget energi.
”Til gengæld får man så nogle mursten, der kan holde i flere hundrede år”, siger han.
Lene Skouw
Projektleder i Odense Kommune.
Hvorfor er du med i dag?
Fordi jeg for 20 år siden var her for at få inspiration til, hvilken mursten vi skulle vælge til vores hus. Dengang valgte vi en klassisk rød sten, men det var spændende i dag at se, hvor få mennesker, der skal til at køre sådan en produktion, og at høre om den kemiske proces, der kan ændre farven på en sten.
Kristian Lassen
Mech. Eng., Electronic Fuel Tech, Hedensted
Hvad har du lært i dag?
Jeg tænker bl.a. over, hvad man kan gøre ved det voldsomme energiforbrug. Måske kunne man tænke i vedvarende energi. Han nævnte også det store vandforbrug, og at de kunne tænke sig at genanvende dampen fra tørreprocessen, og det er helt sikkert spændende at grave lidt i.