Lille CURA In Turin Italy 8 Credits Max Tomasinelli
Hver CURA-container er indrettet til to intensiv-patienter ad gangen. Flere containere kan kombineres ved hjælp af en oppustelig enhed, der samtidig giver plads til opbevaring og omklædning.

Fra skibscontainer til nødhospital

Byggeri Kreative løsninger og omstillingsparathed har været nøgleordene i mange af de design-initiativer, der på rekordtid er opstået under Corona-krisen. En af dem er CURA, et globalt open-source initiativ, der forvandler skibscontainere til mobile behandlingsenheder for COVID-19 patienter med behov for intensiv behandling.

CURA står for Connected Units of Respiratory Ailments, altså forbundne enheder til brug for vejrtrækningslidelser.

CURA er skabt af italienske Carlo Ratti Associati og Italo Rota som en let tilgængelig og sikker løsning til at udvide kapaciteten af nødfaciliteter på de mange felthospitaler opsat i forbindelse med Corona-krisen, der har ramt Italien særligt hårdt.

Hver CURA-container er en selvstændig enhed på seks meter med alt nødvendigt medicinsk udstyr til to patienter, blandt andet respiratorer.

Negativt tryk i kammeret sikrer såkaldt ”bio-containment” - at smitte ikke kan slippe ud. Dermed er CURA lige så sikker som en standard isolationsenhed på et stationært hospital.

Fleksibel og mobil behandlingsenhed
På hver side af containeren er isat vinduer. Både for at læger kan få overblik over patientens status, uden at behøver at bevæge sig ind i enheden, men også for at gøre det muligt for pårørende at komme tættere på patienten uden at sætte sikkerheden over styr.

En af de største udfordringer var ifølge Carlo Ratti, at skabe plads til alt det medicinske udstyr, samtidig med at der skulle være plads til at læger og sygeplejersker kunne bevæge sig frit og effektivt i rummet.

”Der er virkelig meget medicinsk udstyr på meget lidt plads. Når du kigger på enheden, ser den meget ordentlig ud indeni, for orden er essentielt af hensyn til disinfektion.

Men under de glatte overflader er der en sand labyrint af elektromekaniske systemer.”

Produktion i gang
Containeren er forbundet med en oppustelig enhed, der blandt andet kan bruges til omklædning og opbevaring, og samtidig sikrer, at CURA overholder standarden for professionelle isolationsrum i forbindelse med luftbåren infektion (AIIRS).

Det er muligt at slutte flere CURA-containere til samme oppustelige enhed og på den måde bygge et sammenhængende nødhospital på meget kort tid.

Faktisk er CURA lige så hurtig at stille op som et hospitalstelt.

Bare fire uger efter at en prototype af CURA blev offentliggjort i slutningen af marts, blev den første CURA-container opstillet i et midlertidigt hospital i Torino, Italien.

Her blev de første patienter modtaget 19. april. Hospitaler i de hårdest ramte regioner i Italien har kæmpet for at følge med patienternes behov for intensiv behandling.

Målet med CURA er, at gøre de eksisterende felthospitaler langt mere effektive.

Samtidig kan enhederne let flyttes til et andet sted i verden, hvor de kan tilpasses lokale behov og sundhedsregulativer.

 

Om CURA

  • CURA er designet og produceret på få uger som resultat af en fælles indsats fra en international arbejdsgruppe, der bl.a. består af designere fra Carlo Ratti Associati og ingeniører fra Jacobs, mens elektronikvirksomheden Philips stod for det medicinske udstyr.
  • CURA er skabt som et open-source-projekt, hvilket betyder at tekniske detaljer tegninger, materialeoversigter med videre er tilgængelige på forespørgsel. Siden projektet blev offentliggjort i marts, har mere end 2.000 mennesker vist interesse for at bygge egne enheder eller komme med praktiske eller tekniske input til teamet bag CURA. I øjeblikket er flere enheder under opførelse flere steder i verden, blandt andet i Canada, Asien og de forenede Arabiske Emirater.
  • Læs mere:  www.curapods.org

    https://carloratti.com/project/cura/