Tek0320 1305X675px1
Det færdigdesignede emne, som det blev afleveret til værktøjsdesign fredag aften, sammen med det foldede visirglas, der er klar til skæring/standsning.

Fra skitse til produkt på fem dage

Corona Den midtjyske støbevirksomhed Idé-Pro Skive A/S handlede hurtigt, da Region Midtjylland kontaktede dem for at få fremstillet ansigtsvisirer mod coronavirus. På fem dage gik virksomheden fra første tegning til produktion.

Det er fredag den 20. marts omkring middagstid, da direktøren og værktøjsmageren i den midtjyske virksomhed Idé-Pro Skive A/S tropper op på parkeringspladsen foran Regionshospitalet Herning. Med sig har de en tidlig prototype på et ansigtsvisir til læger og sygeplejersker, som det er lykkedes af fremstille på blot to dage.

Ugen før har statsminister Mette Frederiksen (S) lukket store dele af landet ned og bedt alle om at holde afstand og undgå større forsamlinger. Frygten for spredning af corona-virus har for alvor overtaget Danmark, og derfor har sygehusets hygiejnesygeplejersker bedt om at mødes på parkeringspladsen i sikker afstand til patienterne inden for.

”Sygeplejerskerne tog visiret på og syntes, at det sad en anelse løst på hovedet. De ville også gerne have ”glasset” lidt længere bagom mod ørerne, og så var der noget med vinklen af visiret. Men med de småmodifikationer fik vi deres godkendelse,” fortæller Kaj-Ove Christensen, som er værktøjsmager og projektleder i Idé-Pro.

Han fik ansvaret for at udvikle ansigtsvisiret, som endte med at gå fra første tegning og hele vejen til produktion på fem dage.

3D-printer prototype

Hele processen begynder to dage før mødet på parkeringspladsen. Onsdag den 18. marts får adm. dir. i Idé-Pro, Morten Nors, et telefonopkald fra Region Midtjylland. De har en forespørgsel, som haster:

”Der bliver sagt, at man mangler ansigtsvisirer, og jeg bliver spurgt, om vi kan producere sådan nogen? Jeg svarer, at det har vi ikke prøvet før, men at det vil jeg da frygteligt gerne kigge nærmere på,” siger Morten Nors.

Hos Idé-Pro fremstiller man til hverdag prototyper og serier i letmetaller som f.eks. aluminium og magnesium samt i plast og EPP/EPS, og man laver også produktudvikling for kunderne. Med sine 22 års erfaring som værktøjsmager i virksomheden bliver Kaj-Ove Christensen den første, direktøren hiver fat i for at sætte gang i opgaven.

Om Idé-Pro A/S

  • Fremstiller prototyper og serier i plast, letmetal
    og EPP/EPS og produkt­udvikler for kunder.
  • Har cirka 130 ansatte i Skive, 20 i Glyngøre og 75 i Indien.

ide-pro.dk

Processen kort

18. marts – Telefonopkald om en hastesag: Region Midtjylland ringer til Idé-Pro og spørger, om virksomheden kan hjælpe med at udvikle og producere ansigtsvisirer til læger og sygeplejersker hurtigst muligt. Adm. dir. Morten Nors og værktøjsmager Kaj-Ove Christensen går med det samme i gang med at tegne det første oplæg.

19. marts – Design af prototype: Det tredje tegnede oplæg af ansigtsvisiret bliver 3D-printet som en prototype. Visiret er designet i to dele frem for de sædvanlige tre for at holde konstruktionen så simpel og billig som muligt.

20. marts – Prototypen godkendes: Morten Nors og Kaj-Ove Christensen mødes med hygiejnesyge­plejersker fra Regionshospitalet Herning. Sygeplejerskerne har input til designet af ansigtsvisiret, men giver grønt lys til at gå videre med produktionen.

21. og 22. marts – Værktøj tegnes og fremstilles: Konstruktører i Idé-Pros indiske afdeling CAD-tegner sprøjtestøbeværktøjet i aluminium baseret på Kaj-Ove Christensens emnedesign. De indiske kolleger skaber bl.a. også fræseprogrammerne. I Danmark fræses, finpudses og samles værktøjet efterfølgende.

23. marts – Produktion begynder: Produktionen af ansigtsvisirer sættes i gang fra morgenstunden. I løbet af dagen fremstilles og leveres de første 1.500 visirer til Regionshospitalet Herning.​

”Jeg begynder at lave et oplæg til, hvordan det skal se ud. Allerede inden middag har Morten et nyt forslag til, hvordan visiret skal se ud, og det bliver så ændret igen torsdag morgen, hvor jeg laver en noget mere forsimplet udgave. Den 3D-printer vi en prototype af, og så var det egentlig bare med at få skåret en skærm ud til den,” siger Kaj-Ove Christensen.

Det lyder som en enkel proces med få trin, men ud over hurtig ping-pong mellem direktøren og værktøjsmageren hele vejen involverer den også tæt kontakt tværs over tidszonerne til virksomhedens indiske afdeling og samarbejde med bl.a. CAD/CAM-programmører og folkene på støbefabrikken herhjemme.

Simpelt, billigt og funktionelt

Kravene til ansigtsvisiret var få, men specifikke. Det skal passe til et lille hoved, men samtidig kunne udvides til et stort. Det skal kunne desinficeres og genbruges. Det skal have ventilation i toppen, fordi skærmen selv med antidug-behandling vil dugge til, når læger og sygeplejersker arbejder hårdt – men uden at ventilationen bliver bagindgang for smittebærende dråber, der f.eks. falder ned fra loftet. Løsningen blev at designe en skærm henover ventilationen som en integreret del af visirets hovedbånd – og dermed kunne fremstille ansigtsvisiret med to dele i stedet for tre.

”På de billeder af ansigtsvisirer, vi kiggede på, var skærmen en løs del, men så ville vi komme op på tre dele, der skal passe sammen. Det handlede om at holde antallet af komponenter nede, så visiret beholder funktionaliteten, men også bliver både simpelt og billigt at fremstille,” siger Kaj-Ove Christensen.

Da først sygeplejerskerne har givet grønt lys til visiret fredag den 20. marts, går det stærkt. Der skal fremstilles et sprøjtestøbeværktøj til produktion af visiret – en proces, der kræver samarbejde på tværs mellem folkene i Danmark og i Indien. Værktøjet CAD-tegnes af de indiske konstruktører, som bl.a. afgør størrelse og tykkelse på formpladerne, der fremstilles i aluminium. De indiske kolleger udarbejder fræseprogrammerne og beregner længden på udstøderne, der skal trykke emnet ud af formen. Efterfølgende fræses værktøjet i Danmark, fræsesporene pudses væk, og værktøjet samles.

Fra halvanden måned til fem dage

Hele processen forløber over weekenden og betyder, at Idé-Pro mandag morgen den 23. marts går i gang med at støbe de første emner. I løbet af mandagen bliver de første 1.500 eksemplarer afleveret på sygehuset.

”Da jeg gik hjem fredag aften og havde lavet emnedesignet, tænkte jeg, at vi nok ville være klar onsdag eller torsdag i ugen efter. Så der er virkelig blevet knoklet på med at få lavet værktøjsdesign og få det fremstillet i løbet af weekenden,” siger Kaj-Ove Christensen.

Hvordan oplevede du at arbejde under det tidspres?

”Det var sjovt og spændende, fordi det først bliver anstrengende og krævende, hvis kunden bliver ved med at komme med en masse kontrakrav uden at ville ændre på tidskravet. Her var deadline så hurtigt som muligt, men vi skulle jo komme med en løsning, så det gik meget stærkt med at få et design frem, som kunne bruges,” siger Kaj-Ove Christensen.

Se muligheder frem for begrænsninger

Udover visirer er Idé-Pro nu også i gang med at fremstille bakker, der skal bruges til prøveudtagning for at detektere COVID19-virus. Udviklingsforløbet var her lige så hurtigt som for ansigtsvisirerne, fortæller Morten Nors.

Ifølge direktøren viser forløbet, at meget kan lade sig gøre, når der leveres en holdindsats ud over det sædvanlige.

”Den her proces ville normalt tage 6-7 uger, men vi har nogle medarbejdere med en dynamik, som betyder, at sådan noget kan lade sig gøre. Man skal huske at se på mulighederne i stedet for at sætte begrænsninger. Det lyder måske lidt fortærsket, men det er dét her jo et godt eksempel på,” siger Morten Nors.

Idé-Pro kan fremstille omkring 200 visirer i timen. Ved redaktionens afslutning producerer virksomheden efter ­Morten Nors’ udsagn
alle de visirer og bakker, man kan nå, også til kunder andre steder i Europa.