Fra sort til grøn flyrejse med dansk forskning
Flyrejsen sydpå kan snart blive mere klimavenlig. Et hold forskere fra bl.a. SDU vil udvikle flybrændstof baseret på CO2 og brint, som kan være klar til at hælde i flyenes tanke inden 2030.
"Jetmotorer går meget nemt i stykker, hvis de får det forkerte brændstof. Derfor skal vi lave en ny type brændstof, som er præcis magen til det, man bruger i dag, men bare med en kraftigt reduceret klimabelastning. Mit bud er, at vi kan skære mere end 95% af klimabelastningen," siger professor Morten Birkved fra Institut for Grøn Teknologi, SDU.
Projektet Take-Off har fået 37 mio. kr. fra EU til at frembringe en halv liter af det nye, klimavenlige jetfuel. Rent teknisk vil forskerne kombinere karbon fra CO2 med brint for at skabe de kulbrintekæder, der udgør flybrændstoffets kemiske opbygning. Det kan allerede nu gøres med en kemisk trinproces kaldet Fischer-Tropsch, hvor der indgår en katalysator.
"Vi forestiller os at indfange CO2'en fra biogasanlæg eller affaldsforbrændinger, hvor du har en ret høj koncentration af CO2," siger Morten Birkved.
Overgangsteknologi
Brinten fremstilles ved elektrolyse med vindmølle-strøm, der også leverer elektricitet til katalysatoren, som er patenteret af det hollandske forskningsinstitut TNO. En af udfordringerne bliver at vise, at den nye type meget effektive katalysator fungerer til produktion i stor skala.
Flyproducenter som Airbus barsler lige nu med planer for nye flytyper, der kan flyve 100% på brint tidligst fra 2035.
"I mellemtiden vil det ikke være bæredygtigt bare at skrotte alle de traditionelle fly. Vi ser det her som en overgangsteknologi, indtil vi når det punkt, hvor flyene f.eks. kan flyves på brint," siger Morten Birkved.
Take-Off slutter ved udgangen af 2024. Herefter skal der laves et pilotanlæg, og derefter en egentlig fabrik til fremstilling i stor skala. Det sidste kan ske omkring 2028, vurderer professoren.