484A5982b
"Jeg har brug for, at mit job er alsidigt og med et element af leg, og i mit nye job kan jeg prøve nye ting af."

Fra teater til opera og mere tid med familien

Mit nye job Efter fem år med job på freelancebasis for forskellige teatre har Steffen Brandt nu fast job. Det har givet ro i hovedet og på hjemmefronten – og gode kollegaer.

Hvorfor skifter du job netop nu?

Jeg har hidtil i min karriere været freelancer og haft mange forskellige tekniker-funktioner i teaterverdenen og var altid på udkik efter næste job, da nogle ansættelser har været så korte som en uge. Den uvished stressede, især efter at min forlovede og jeg har fået børn. Jeg sagde derfor ja uden at tøve, da jeg under en opgave på Den Jyske Opera blev opfordret til at søge et fast job dér.

Hvad er det mest tiltrækkende ved dit nye job?

Der er kommet mere ro og stabilitet både økonomisk og praktisk. Jeg var ofte på turné som freelancer og boede på hotel mange uger ad gangen. I mit nye job er jeg også på turné, men højst to uger ad gangen, og jeg véd det lang tid i forvejen, så familien kan planlægge.

Hvad gør dig glad på jobbet?

Jeg har brug for, at mit job er alsidigt og med et element af leg, og i mit nye job kan jeg prøve nye ting af. Jeg er stor modstander af “vi plejer”, og derfor blev jeg i sin tid træt af at være sælger og tog ny uddannelse som teater-, udstillings- og eventtekniker. Det gør mig også glad at have nære kollegaer, hvilket jeg jo ikke har haft på samme måde som freelancer.

Hvad har overrasket dig mest i dit nye job?

I mange af mine teater-job har jeg under forestillingen skulle følge nøje med i skuespillernes replikker for at vide, hvornår jeg skulle ændre lyssætningen eller flytte rekvisitter og kulisser. Og da jeg har klæbehjerne, kunne jeg hurtigt alle replikker udenad, og de blev så siddende i mit hoved på en irriterende måde. Jeg kan stadig alle de forestillinger udenad, som jeg har arbejdet på, siden jeg var elev, og det er mange. Nu arbejder jeg på operaforestillinger, sunget på original­sprog, eksempelvis italiensk, så jeg kan slet ikke lære replikkerne. En produktionsleder fortæller mig nu via headset, når det er min tur. Det giver en ro i mit hoved, jeg slet ikke havde forventet.

Hvad er de største udfordringer i dit nye job?

Jeg er vant til at bygge stationære kulisser. Her skal jeg bygge noget, der hurtigt og nemt kan ­pakkes ned og sættes op flere gange, og det er en helt anden tankegang, hvilket er en fed udfordring. Det er også en lille udfordring, at jeg ikke er den store opera-person, så jeg har sværere ved at vurdere den kunstneriske oplevelse.

Hvad savner du fra dine tidligere job?

Jeg har arbejdet meget på små teatre, hvor hele holdet kender hinanden, også skuespillerne. Den Jyske Opera er så stor en arbejdsplads, at jeg ikke på samme måde møder hverken koret eller solisterne, der tit er fra udlandet.

Steffen Brandt

  • Uddannet teater-, ­udstillings- og event­tekniker i 2016, uddannet sælger i 2010
  • Bor i Hammel
  • 32 år

CV

  • 2021-nu:  Scenetekniker på Den Jyske Opera
  • 2016-2021: Freelanceopgaver på diverse små og store danske teatre, bl.a. som turnéleder, lys- og lydafvikler, kulissebygger, dekoratør, chauffør og slæbemand.