Freelancebureau tiltrækker nye solo-selvstændige
Da Marlene Klok Mikkelsen sidste år stod over for et nyt arbejdsliv uden fast ansættelse, var oplevelsen, med hendes egne ord, overvældende.
Som freelance-beklædningsdesigner var der pludselig meget at tage stilling til – såsom at ordne løn. Ting, ens arbejdsgiver normalt står for.
Hun stod derfor med to valgmuligheder. At lære det hele fra bunden og bruge tiden på papirarbejdet, eller at få hjælp udefra.
Marlene Klok Mikkelsen valgte det sidste og blev en del af Teknisk Landsforbunds freelancebureau Teknik & Design, der siden 1992 har hjulpet freelancere med ting som regnskab og andre administrative opgaver som skat og moms.
“Jeg fandt det lidt overvældende at skulle åbne et firma selv – med alt hvad det indebærer – bare for at kunne udbetale min egen løn. De kunne så hjælpe med alt det kedelige administrative arbejde, som jeg selv skulle stå med som selvstændig freelancer, og det hjalp,” siger hun.
Det er hun ikke ene om at synes. De seneste år er interessen for freelancebureauet steget, og sidste år var omsætningen rekordhøj med hele 16,1 millioner kroner. Til sammenligning var det året forinden på 10,7 millioner kroner.
Marlene Klok Mikkelsen oplever til tider designbranchen som “flygtig og usikker”, fordi mange ting er til forhandling - blandt andet priser, aftaler og opgaver.
“Der er en tryghed i, at jeg altid kan rådføre mig med Teknik & Design, hvis der opstår problemer i relation til arbejdsgiveren. De udbetaler min løn uanset hvad, og så er jeg garanteret løn under sygdom. En sikkerhed, jeg ikke ville have, hvis jeg stod alene med ansvaret,” siger hun.
Det er netop den tryghed rådgivningskonsulent Charlotte Dahm-Johansen, Teknik & Design, gerne vil have freelancerne til at føle. Hun forklarer, at coronapandemien har været med til at åbne fleres øjne for livet som freelancer, men at mange stadig er nervøse for at fare vild i det. Og det er synd, mener hun.
“I disse tider, hvor arbejdslivet bliver ’disruptet’ og fleksible arbejdsformer og distancearbejde er øverst på dagsordenen, så passer vi ret godt ind og giver tryghed og fleksibilitet til de frie fugle. De skal ikke lade sig bremse af de ting, vi blandt andet kan være med til at løse,” siger hun.
For Marlene Klok Mikkelsen er det med glæde, at hun ser tilbage på valget om at gå egne veje som freelancer. Hun anbefaler andre, der er i tvivl, til at kaste sig ud i det og prøve freelancelivet af med hjælp fra Teknik & Design.
“Det gør det bare nemmere at arbejde i en omskiftelig branche, hvor arbejdslivet og ansættelsesformerne ikke er som de flestes. For mig er det en fin mulighed for at bibeholde en tilknytning til et håndværk og et fag som jeg elsker,” siger hun.
Hvad er Teknik & Design?
Freelancebureauet Teknik & Design blev oprettet i 1992 som en hjælp til en gruppe af Teknisk Landsforbunds medlemmer, der kæmpede med de administrative dele af at være selvstændig.
I dag er det udvidet til også at inkludere andre faggrupper. Heraf er der flest tekniske konsulenter, mens den næststørste gruppe er grafiske designere.
Gennemsnitligt tager freelancere 408 kroner i timen eksklusiv moms. Det er gratis at stå i Teknik & Designs freelancedatabase, og det koster således kun penge, når opgaverne udføres.
Omsætningen stiger
Siden 2018 er omsætningen i Teknik & Design steget med over 6 mio. kr.
Sådan fungerer det
Som freelancer i Teknik & Design slipper du for administration af de opgaver, du får ind fra kunder. Bureauet ordner indberetninger til skat, moms, fakturaer, forsikring og løn.
Du er samtidig sikret:
- løn inden for 48 timer
- løn under sygdom - indtil 14 dage
- inden for 12 måneder - løn selvom kunden ikke betaler
- ret og penge til ferie
Prisen for at køre en freelanceopgave via Teknik & Design er 10% af fakturasummen (ekskl. moms). Hvis du er medlem af TL eller en af TL’s samarbejdspartnere koster det 8%