Flydendeby1305

Fremtidens by er flydende

Byggeri Klimaforandringerne har givet byggebranchen helt nye udfordringer. Hvordan sikrer man bygninger, der ligger i eller tæt på områder, der risikerer at blive oversvømmede? Det giver britiske Grimshaw arkitekter og hollandske Concrete Valley et bud på med deres Modular Water Dwellings.

Fleksible, flytbare og flydende. Det er nøgleordene i britiske Grimshaws Modular Water Dwellings, flydende huse, der kan bygges på steder med risiko for stigende vandstand som følge af klimaforandringer, eller som udvidelse af kystnære byområder.

Husene bygges af præfabrikerede moduler i beton og glas, der ikke alene gør dem holdbare og modstandsdygtige overfor vejr og vind, men også gør dem lette, hurtige og billige at både fabrikere og variere, så de passer til de forskellige behov hos de mennesker, der skal bruge dem.

Bygningerne kan desuden opstilles i den retning der passer i forhold til sol, vind, udsyn og andre lokale faktorer.

Frisk luft og grøn energi
Husene hviler på en hul ponton af beton, der bærer det underste dæk. Herover er en underetage skabt af betonsøjler og glaspartier der sikrer optimalt udsyn og lysindfald.

Øverst er en mere massiv betonetage med vinduer, der rager ud over glasetagen. Det øverste dæk sørger for skygge, men det flade tag kan også udstyres med solceller, der på sigt kan gøre hver enhed selvforsynende med energi.

Bygningerne er skabt til et liv på vandet, men Grimshaw forestiller sig også, at modellen vil kunne anvendes i byområder, hvor stigende landpriser gør det svært at bygge boliger, folk har råd til at bo i.

Med deres præfabrikerede elementer vil Grimshaws huse nemlig bliver billigere end normale huse. De kan desuden let og hurtigt produceres i større antal. De vil derfor kunne bruges til at inddrage havnefronter og andre kystnære områder til bebyggelse.

Flere lignende projekter verden over er begyndt at fokusere på udnyttelse af kystnære vandområder i tilknytning til byområder.

For eksempel introducerede danske FOKSTROT og australske Marshall Blecher i 2018 en prototype på projektet Copenhagen Island, små rekreative øer i stål og træ, der kan anvendes til et væld af formål.

CPH-Ø1 blev positivt modtaget, og vil snart blive fulgt op af yderligere øer.

Læs mere