Neom1305.jpg
Den nye by - Neom Mega City - skal ligge på den sydlige del af Sinai-halvøen. Hvis det går efter planerne kommer den til at brede sig over 26.500 kvadratkilometer

Fremtidens by ligger i ørkenen

Byggeri Saudi Arabien og Egypten har tømt deres respektive sparebøsser og spyttet 60 milliarder kroner i et fælles projekt om at udvikle megabyen Neom i den sydlige del af Sinai-halvøen, hvor begge lande støder op til hinanden.

Projektet, der er anført af den saudiske prins Mohammed bin Salman, har været i støbeskeen i godt et årti.

I alt er det planen, at megabyen skal strække sig over 26.500 kvadratkilometer og finansieres for mere end 3.000 milliarder dollars.

Det er en del af Saudi Arabiens mission om at gøre sig uafhængig af olieindtægter og i stedet være førende inden den teknologiske udvikling.

Neom skal således være en højteknologisk by domineret af bl.a. droner, selvkørende biler og Virtual Reality, og byens største virksomheder skal specialiseres inden for bioteknologi og robotteknologi.

Desuden samarbejder Saudi Arabien og Egypten med områdets tredje naboland, Jordan, med at bygge enorme resorts for at gøre det til et hotspot for turister.

Vertikalt landbrug

Vejrforholdene i området giver nogle udfordringer i forhold til fødevareressourcer, men folkene bag projektet arbejder på bl.a. at benytte sig af vertikal landbrug, hvor grøntsager og planter produceres i indendørslagre med kunstigt, energibesparende lys, og på seawater farming, hvor afgrøder dyrkes ved brug af sollys og vand fra Det Røde Hav. Et soldrevet anlæg skal omdanne saltvand til ferskvand.

For at lokke store internationale investorer og virksomheder til vil Neom få sit eget, mere moderate retssystem.

Neom kommer af sammensætningen mellem det latinske ord for ny, neo, og M’et fra det arabiske ord “Mostaqbal", der betyder fremtid.

Læs mere