484A2021
Hver dag kl. 11 sætter maskinkonstruktør Sussi Majbrit Jensen musik på og gennemfører 10 øvelser sammen med kollegerne hos Brødbæk.

Frokost­-fitness i tegnestuen

Tema: Motion på job God musik på telefonen. Og lidt overvindelse af forlegenheden over for sine kolleger. Der skal ikke nødvendigvis mere til, hvis man vil modvirke effekterne af stillesiddende arbejde.

I Vonge i Midtjylland ligger virksomheden Brødbæk, der laver komplette savværksmaskiner til eksportmarkedet. Store automa­tiske maskinlinjer, der står overalt på kloden og sluger træstammer i den ene ende og spytter mere eller mindre færdige tømmerprodukter ud i den anden ende.

Der er rigtig, rigtig mange komponenter, der skal sidde præcist og arbejde sammen, så det er ikke underligt, at der er travlt i tegnestuen med konstant at designe og re­designe Brødbæks forskellige linjer.

Der bliver klikket og scrollet gennem de omfattende tegninger i 3D-CAD-programmet Inventor fra morgenstund til fyraften, men hver formiddag kl. 11 bliver musen sluppet og stilheden bliver brudt af musik fra playlisten “godt humør musik” fra Sussi Majbrit Jensens smartphone.

Det er tid til den moderne udgave af tidligere tiders “Kaptajn Jespersen”: Frokost Fitness, som er et program, der er specielt tilrettelagt til dem, der sidder meget ned og trænger til at få lidt mere bevægelse ind i arbejdsdagen.

Skal over en tærskel 

Ideen til den daglige Frokost Fitness kom fra en medarbejder, der havde prøvet det i udlandet. Og så var der ikke langt fra tanke til træning. Det tager ikke mere end 10 minutter – og som professor Lars Louis Andersen fortæller i dette tema, skal der faktisk ikke mere til for at gøre en forskel.

“Hver dag kl. 11 sætter jeg noget musik på, og dem, der har tid og lyst, er med. Vi har 10 øvelser, vi skal igennem. Det tog lidt længere tid i starten, men nu tager det bare fem minutter,” fortæller Sussi Majbrit Jensen, der er uddannet konstruktør og arbejder i Inventor hele dagen – med en almindelig mus i den ene hånd og en spacemouse, en særlig mus til 3D-programmer – i den anden.

“Der er lige sådan en tærskel, man skal over for at komme i gang. Det er jo ikke en situation, man plejer at se sine kollegaer i. Først begynder man at lave lidt sjov med det, og til sidst tænker vi ikke over det længere. Det er blevet en del af hverdagen,” fortæller Sussi Majbrit Jensen, der siger, at hun på en almindelig arbejdsdag godt kan mærke spændingerne.

“Når man arbejder så meget med mus, så tror jeg, at de fleste kender den der knude, som kommer ude fra ryggen og fortsætter ud mod fingrene. Den kan man godt holde nede, når man laver lidt. Bare fem minutter om dagen,” siger Sussi, der har et godt råd, hvis man selv vil i gang med en god vane.

“Hvis man skal i gang, så er det ikke nok bare at beslutte det. Man skal finde en person, som er motor for at det bliver sat i gang og forsætter”.

Frokost Fitness - hvis du sidder for meget

Frokostfitness er 10 lette ­øvelser, der er lavet specielt til medarbejdere, som har stille­siddende ­arbejde.

Du finder den og andre gode øvelser på hjemme­siden Bevæg Dig for Livet, som har et mål om at sætte Danmark i bevægelse.

10 lette øvelser

Om Brødbæk

  • Brødbæk er en virksomhed i Vonge i Midtjylland, der leverer komplette løsninger til savværkindustrien.
  • Virksomheden solgte sit første savværk til Rold Skov tilbage i 1980’erne, men i dag er virksomheden helt fokuseret på eksport.
  • På tegnestuen bliver der arbejdet med produktudvikling af de store maskiner.