Gravsteder1305.jpg
Vat og en blanding af akrylmaling og latex skaber den helt rigtige finish på skelettet.

Gamle gravsteder og rådne skeletter

Kursus En flok TL’ere hev en weekend ud af kalenderen for at lave teater­rekvisitter i uhyggens tegn. TEKNIKEREN vovede pelsen og tog med.

”Hvis bare jeg kunne få penge for at gøre det her hele dagen,” siger kvinden med knaldrødt hår til sidemanden.

Med hænderne trækker hun nænsomt en klump vat fra hinanden og dypper det i et plastikkrus med en flydende, brunlig masse. Akrylmaling og latex. Til sidst monterer hun vattet som rådden hud på et lille skelet med to kranier.

Denne søndag i november er ni TL’ere samlet i København for at lave teaterrekvisitter med temaet Halloween.

”De skal lære teknikker, der gør dem i stand til at skabe imponerende rekvisitter af billige materialer,” siger underviser Anders Lerche. Han er sminkør og skulptør og har flere års erfaring med special effects.

 

Underviser Anders Lerche demonstrerer en teknik, der får inskriptionen på gravstenen til at fremstå ægte. Djævlen ligger i detaljen.

Underviser Anders Lerche demonstrerer en teknik, der får inskriptionen på gravstenen til at fremstå ægte. Djævlen ligger i detaljen.

Kurset løber over to dage, hvor materialer som flamingo, plastazoteskum og latex forvandles til gravsten, dyrehorn og rådne skeletter.

”Gravstenene er for eksempel lavet af flamingo og beklædt med akrylmaling og sandspartelmasse,” siger Anders Lerche og fortsætter:

”Det giver en grov overflade, der kan klare nogle strabadser. Hvis man samtidig giver det lidt lak, kan det også tåle at stå udenfor.”

 

Dyrehorn af skum
En lavmælt, men insisterende brummen, breder sig i lokalet. Anders Lerche er i gang med at lave fordybninger i noget plastazote – et materiale af skum.

”Det minder om et liggeunderlag, men det er en hårdere skumtype,” siger han, mens han med en dremel – et elektrisk værktøj – arbejder sig vej ind i plastazoten. Det skal ende som et dyrehorn med den helt rigtige, livagtige struktur.

TL’er Hannah Høirup fra Fredericia glæder sig til at arbejde i plastazote.

”For mig handler det om at få teknikker til at formgive, så jeg kan tage hjem og videreudvikle på materialet og skabe helt nye ting,” siger hun.

Gravstenene er skåret ud i flamingo. Sandspartelmasse og lak gør stenen hårdfør nok til at stå udenfor.

Gravstenene er skåret ud i flamingo. Sandspartelmasse og lak gør stenen hårdfør nok til at stå udenfor.

Anders Lerche har skiftet dremlen ud med en varmepistol, der gør, at han kan sno hornet, som han vil.

Nye teknikker og værktøjer
TL’er Sanne Mejse Ystrøm er regissør, rekvisitør og forestillingsleder og har en del erfaring med rekvisitter.

”Men jeg har haft en lidt rusten periode på et års tid, hvor jeg har været væk fra branchen, så det er godt at få støvet mine teknikker af,” siger hun.

”Og så har jeg fået links til hjemmesider, hvor man kan købe de bedste og billigste materialer.”

Anders Lerches dyrehorn har fået den sidste overfladebehandling og ligger nu klar til brug.

TL’er Theresa Breitenstein arbejder på Teater Nordkraft i Aalborg. Hun er autodidakt, så for hende har det især været vigtigt at få noget teori.

”Det var sjovt at lave gravstenen af flamingo og selve arbejdet med glødeskæreren, som jeg lavede de små indhak i stenen med,” siger hun.

”Men jeg må nok efterlade gravstenen her, for jeg kan ikke tage den med i flyveren. Det er den eller min bagage.”

Katteskelettet er købt til lejligheden, mens hud- og pelstrevler er lavet på kurset.

Katteskelettet er købt til lejligheden, mens hud- og pelstrevler er lavet på kurset.

Fremtidige arrangementer
Arduino weekendkursus
16.-17. marts i Aalborg
Få introduktion til hardwareplat­formen Arduino, der bruges ­verden over til bl.a. Internet of Things, ­robotter, smart home og automation.
tl.dk/kurser