Gennembrud for dansk kompositrobot
Kompositmaterialer som kulfiber og glasfiber har mange fordele. De er lette, stærke og fleksible. Derfor efterspørger bil-, fly- og vindmølleindustrien i stigende grad kompositter.
Men selve fremstillingen af kompositterne er en bekostelig affære. Et kompositemne opbygges lag på lag af tynde fibermåtter, og det sker i dag ved håndkraft, da der stilles store krav til præcisionen, når måtterne lægges ned på en given form.
En dansk udviklet robotløsning står dog på spring til at automatisere den manuelle og fordyrende proces. Siden 2016 har blandt andre Syddansk Universitet og rumfarts- og flyleverandøren Terma arbejdet på at udvikle robotten Flexdraper, og i juni blev robotten testet med succes på et laboratorium på SDU.
”Vi er lykkedes med at få en hel kompositpart lagt op med en robotiseret oplægning. Vel at mærke på krumme overflader og uden fejl, hvilket ellers er sindssygt svært,” lyder det fra Casper Hansen, administrerende direktør i virksomheden Technicon, som er en af de øvrige partnere i projektet.
120 sugekopper
Udfordringen er at placere fibermåtterne helt præcist og glat på formene, så der ikke kommer folder eller bobler i overfladen. Altså lidt ligesom når man lægger gulvtæppe på et gulv, hvor fibrene i gulvtæppet også vil opføre sig forskelligt afhængigt af, hvilken vej de vender.
Det har de danske forskere blandt andet løst ved at udstyre Flexdraper-robottens gribeværktøj med op til 120 sugekopper, der kan styres individuelt, så måtterne kan placeres helt præcist. Hertil kommer avanceret software, der bruges til at styre robotten.
”Djævelen ligger i detaljen, som man siger. Den helt store hurdle er at få alle disse elementer til at spille sammen med så lav en fejlrate, som flyindustrien forlænger. Parametre som temperatur og luftfugtighed driller os, vi har avancerede værktøjer og avanceret software, og det hele skal gerne gå op i en højere enhed hver eneste gang,” forklarer Casper Hansen.
Skal bruges til F35-jagerfly
Det er blandt andet tanken, at Flexdraper-løsningen skal tages i brug på Termas fabrik i Grenaa. Her producerer man strukturer i kulfiber og kompositter til F35-jagerflyene
”Der er et stykke vej endnu, men det ser rigtigt spændende ud. Især i samspillet mellem mekanik og software. Og vi tror, det kan få stor betydning for, hvordan man oplægger de her fiberkompositter i fremtiden,” slutter Casper Hansen.
Udviklingen af Flexdraper er sket med støtte fra innovationsnetværket MADE og Innovationsfonden. Projektet løber frem til 2021.