Guidebarsel
”De fleste mennesker vil gerne være i kontrol, og her hjælper planen."

Kom bedre tilbage fra barsel

Guide At vende tilbage efter barsel kan medføre både glæde og bekymringer. Desværre findes der ingen snuptagsløsninger, men Teknikeren giver dig 5 råd, som forhåbentlig kan hjælpe dig godt på vej.

Læg en plan, skaf et heppekor og nedjuster forventningerne til dig selv. Det er nogle af de elementer, der kan give dig en blødere tilbagevenden efter barsel.

”Som med alle andre ting i livet, er det en god ide at lægge en plan. Det giver familien mere ro, og det er også godt at afstemme forventninger med arbejdspladsen på forhånd,” siger Pernille Hjortkjær, som er virksomhedscoach og antropolog med speciale i virksomhedskultur.

”De fleste mennesker vil gerne være i kontrol, og her hjælper planen. Også selvom tingene ikke altid går efter planen, men det er et godt styringsredskab på vejen til en god tilbagevenden.”

1. Læg en plan

Barslen lakker mod enden, og du skal snart tilbage på job. Du har sikkert allerede gjort dig overvejelser om balancen i dit nye arbejds- og familieliv, men sørg for at konkretisere dem yderligere. Tal med din partner om dine og jeres fælles forventninger til fremtiden. Kom f.eks. ind på arbejdstider, logistik omkring at bringe og hente og ikke mindst fleksibilitet omkring din arbejdssituation. Forventer du at gå kl. 15 hver dag og så logge på efter kl. 20? Eller kan dine forældre hjælpe indimellem? Det er en hjælp til selvhjælp at vende disse overvejelser tidligt, fordi det kan gøre din tilbagevenden mere overskuelig.

2. Tal med din chef

Nu har du fået kogt dine overvejelser ned til forventninger, og det er tid til en snak med chefen. Som regel har større virksomheder fokus på medarbejdernes årshjul og måske også ligefrem en barselspolitik. Men det er ikke altid tilfældet hos små og mellemstore virksomheder. Hvis du arbejder på en mindre virksomhed, er det derfor særligt vigtigt at I får talt om rammerne for dit nye arbejdsliv, især i forhold fleksibilitet omkring din arbejdssituation. Hvornår forventer du at komme og gå og evt. logge på hjemmefra? Indled eventuelt dialogen med chefen ved at sige, at du gerne vil afstemme forventninger, så du er sikker på, at du kan bidrage med det, som chefen forventer.

3. Nedjuster egne forventninger

Børn er et stort arbejde, især når de er helt små. Derfor skal du også minde dig selv om, at du ikke behøver at gøre alt perfekt. Du behøver ikke at servere et hjemmelavet måltid hver aften, gå til fitness to gange om ugen eller de regelmæssige cafebesøg med vennerne. Det er i orden, at I indimellem får rugbrød til aftensmad, at fitness bliver erstattet med rengøring, og at du ikke kan se dine venner så tit. Du skal nok komme efter det på et senere tidspunkt.

4. Saml et heppekor

Det er svært at finde en god balance mellem arbejds- og familieliv. Derfor kan det være en fordel at samle et slags heppekor, som du deler dine mål med. Det kan være din partner, dine forældre, venner eller særligt gode kolleger. Når du har et heppekor, kan du dele dine sejre med dem, og de kan motivere dig i det daglige. Men heppekoret kan også gribe dig, når dampen er gået af, og du føler dig utilstrækkelig. For denne særlige gruppe af mennesker vil altid synes, at du er fantastisk, uanset hvad du gør.

5. Følg op på din samtale med chefen

Når du er kommet tilbage på job, så husk at følge op på samtalen med din chef. En løbende dialog med korte mellemrum, fungerer nemlig rigtig godt, når du skal afstemme forventninger og justere din plan. F.eks. i forhold til hvorfor du alligevel ikke kunne logge på kl. 20, selvom det var planen – og sammen kan I finde andre løsninger.