Kim Coloplast02
Urinposen Contend skal bruges af inkontinente mænd på et følsomt område, og det stiller store krav til udformning og materialer.

Han får ideer til at blive til virkelighed

Arbejdsliv Hvordan bliver idéer til virkelighed? Kim Becker har 14 års erfaring som designer, og det seneste produkt er en pose, der skal opsamle urin fra mænd. Kom med i værkstedet og hør om processen bag.

“Vi startede med en idé om en pose, der skal opsamle urin fra mænd, der lider af inkontinens”.

Ordene kommer fra Kim Becker. Han er ­Prototype Designer hos Coloplast og har brugt de sidste 14 år på at få idéer til at blive til virkelighed. Også de idéer, der skaber forandringer og løser personlige problemer for andre mennesker – som tilfældet med urinposen Contend.

“Kravet var, at løsningen skulle være behagelig at bruge og nem at skille sig af med, men også diskret, så man ikke behøvede at fortælle andre om den”.

Man forstår, at Contend er et produkt, der hører til i den kategori, hvor diskretion og respekt er nøgleord. Derfor er det også godt, at Kim Becker har kollegaer at støtte sig til i udviklingsprocessen, der altid foregår i tæt dialog med ­kollegaer med forskellige fagligheder.

“Jeg starter altid med at tegne nogle skitser på papiret. Det er en nem måde at komme i gang, når man sidder flere sammen og ideudvikler. Med farveblyanter kan man markere, hvor der skal svejses i materialet, hvor der skal være lukninger, hvilke materialer der skal anvendes. Den første håndskitse kan jeg så bruge, når jeg sætter mig ved computeren og laver en 3D-tegning,” forklarer han.

Her mødes designere og teknikere

Ud over at tegne produktet er det også Kim Beckers opgave at udvikle de nødvendige værktøjer til at formgive en stribe af prototyper.

Til at understøtte de kollektive udviklings­processer er der for nylig indrettet et helt ny rum ’Creative Space’ med fire høje, fælles arbejdsborde og masser af værktøjer og inspirationsmateriale. Her skal designere og teknikere mødes og sammen udvikle fremtidens Coloplast-løsninger.

“Før har vi siddet ved hver vores skrivebord, men nu har vi et fælles kreativt rum med en masse værktøjer og inspirationsmaterialer, og der er mulighed for, at flere hold kan være i gang samtidig og inspirere hinanden,” siger Kim Becker, som har været hovedansvarlig for ind­retningen af Creative Space.

Materialer sættes sammen

Når han skal lave en prototype, bliver 3D-teg­ningen brugt til at få fræset de forme ud, som bruges til at svejse eller stanse materialerne eller få lavet komponenter i plast på en 3D-printer.

Stykke for stykke sættes prototypen sammen ved lodning og varmesvejsning, og det er vigtigt at afprøve, hvordan materialer fungerer sammen. For eksempel består Contend-løsningen af plast, tekstil, gummi, absorberstof til urinopsamling og klæb til lukninger.

“Jeg ved, hvilke materialer vi kan svejse sammen, men Contend skal jo bruges på et følsomt område for manden, så det er vigtigt, at det ikke er generende at bruge. Måske er de optimale materialer set fra et produktionsmæssigt synspunkt ikke det optimale set fra brugerens side. Der er også en produktionspris og dermed slutpris at tage hensyn til. Vi har derfor været gennem mange iterationer, før vi fandt det endelige design,” siger Kim Becker.

Nyt produkt, nyt marked

En del af opgaven er også at indtænke den ­efterfølgende automatiserede produktion i stor skala.

“Én ting er, hvad jeg kan lave i hånden, men i sidste ende skal en maskine kunne gøre det. Her kommer min fortid som maskinbygger mig til gode,” siger Kim Becker, som tidligere har været med til at bygge Coloplasts produktionsudstyr.

For Coloplast er Contend ikke bare et nyt produkt, men også et nyt marked.

“De fleste af vores produkter købes af hospitaler og andre storkunder. Men Contend henvender sig direkte til slutbrugeren, så det er vi meget spændte på,” siger Kim Becker.

“Vi arbejder hen mod designprocesser med færre deltagere, hvilket forhåbentlig vil skabe mere effektive processer, der vil afkorte udviklingstiden og bringe produkter hurtigere til marked – eller omvendt, at man standser udviklingen tidligere, hvis det ikke viser potentiale,” siger Kim Becker.

Yde sit bedste hver gang

Kim Becker er oprindelig uddannet finmekaniker, men skole- og læretiden var fuld af udfordringer.

“Jeg var ordblind og måtte skifte skole for at komme i de rigtige rammer og lære noget. På grund af min ordblindhed fravalgte jeg gymnasiet og fik en læreplads som finmekaniker. Men min læretid var ikke nem. Tonen var hård, og man var meget overladt til sig selv. Jeg fik aldrig ros og troede ikke, jeg kunne noget. Men så fik jeg sølvmedalje for min svendeprøve og pludselig gik det op for mig, at jeg kunne noget. Jeg var faktisk ret dygtig,” siger Kim Becker.

Han har – med en kort afstikker til DTU – arbejdet hos Coloplast siden 1992. Først med vedligehold, siden med maskinbygning, hvor han også videreuddannede sig til automatikmekaniker, så han fik de elektriske kundskaber med.

“Jeg har været hos Coloplast næsten hele mit arbejdsliv. Jeg tror ikke, man finder mange steder med så privilegerede forhold som her. Vi får stillet de nødvendige ressourcer til rådighed. Der er meget stor frihed i tilrettelæggelsen og udførelsen af opgaver. Men det forpligter også. Der er ingen undskyldning for ikke at yde sit bedste. For mig er det en kæmpe motivation,” siger Kim Becker, som nu med udgangspunkt i det nye Creative Space giver sin support og kompetencer videre til kollegaerne.

Kim Becker 54 år

  • Prototype Designer hos Coloplast
  • Har arbejdet på Coloplast siden 1992 i forskellige
    funktioner – de seneste 14 år i udviklingsafdelingen
  • Uddannet finmekaniker og automatikmekaniker
  • Bonusinfo: Brugte sammen med sine forældre og storebror 15 år på at bygge 40 fods sejlbåd af beton, som de sejlede rundt i Caribien i halvandet år – se mere på søhytten.dk

Om Coloplast A/S

  • Producerer sundhedsplejeprodukter. De fire forretnings­områder er: stomi, kontinens, urologi, samt hud- og sårpleje
  • Omsætning på 19,4 mia. kr. (2020/2021). 12.500 ansatte
  • Hovedkvarter og udviklingsafdeling i Humlebæk
    – produktion i Danmark, Ungarn, Costa Rica, Frankrig,
    USA, Kina, Tyskland og Sverige.
  • Grundlagt i 1957

Ned i faget: Prototype Designer

  • Fra idé og koncept til fysiske prototyper
  • Proces med flere iterationer af prototyper
  • Rammer og udfordringer: materialevalg,
    produktionsmetode, brugerhensyn,
    formelle krav og regler, økonomi
  • Vigtigste værktøjer, blyant og papir,
    SolidWorks 3D, varmesvejsning, fræser,
    drejebænk og 3D-print