Jonas1305.jpg
Jonas Grau Thomsen og hans medstuderende på Innovation og entreprenørskab på EAL har adgang til FabLab, hvor undervisning og nye løsninger på hverdagens problemer afprøves.

Han vil opfinde fremtidens exoskeletter

Iværksætteri Problemer i hverdagen kan føre til nye opfindelser og forretningsidéer. Det har Jonas Grau Thomsen lært på Erhvervsakademi Lillebælt, hvor han studerer innovation og entreprenørskab. Selv drømmer han om at udvikle exoskeletter, som kan få handicappede til at gå.

På Erhvervsakademi Lillebælt er IT-teknolog Jonas Grau Thomsen blevet skolet til at tænke innovation ind i sin hverdag.

”Når jeg støder på et problem i hverdagen, tænker jeg over, hvordan det kan løses. Nogle gange skriver jeg det ned, så jeg kan tænke videre over det senere.”

Et af problemerne Jonas stødte på var i forbindelse med en reception.

”Til receptioner og havefester får du som regel noget at spise og drikke. Men det er meget svært at give hånd til andre, når du står med en tallerken i den ene hånd og et krus i den anden.”

Sammen med to andre fra hans klasse brainstormede de på problemet.

”Vi kom frem til en løsning, hvor tallerken og krus er samlet i én enhed, så de kan holdes i én hånd. Løsningen var, at vi lavede et hul i midten af tallerkenen, som kruset passer ned i.”

Da han havde fået idéen, tegnede han en 3D-model på sin computer.

”Modellen printede jeg på skolens 3D-printer. Skolen betaler for alle materialer, så længe det er skolearbejde. Så på den måde er jeg privilegeret.”

Vandt konkurrence
Skolen understøtter også hans opfindergen på andre måder. For eksempel er skolen med til at arrangere InnoEvent – en begivenhed, hvor forskellige faggrupper blev sat sammen for at løse nogle problemer fra den virkelige verden.

”Jeg kom blandt andet i gruppe med en sygeplejerske. Sammen fandt vi på en ny metode til at skifte isolationskitler på hospitaler.”

 

Jonas Grau Thomsen

  • 32 år, bosat i Ringe.
  • Læser ’Innovation og entreprenørskab’ på ­Erhvervsakademi Lillebælt.
  • Uddannet IT-teknolog.
  • Fremtidsdrøm: At komme til at arbejde med ­udvikling af exoskeletter, som kan få lamme til at gå.

Med laboratoriets 3D-printer er det muligt at lave en hurtig prototype på en idé. Her er Jonas Grau Thomsens bud på en receptionstallerken med hul og holder i midten til glasset.

En isolationskittel er en plastikdragt, du bruger, når du besøger patienter med smittefare.

”Problemet er bare, at når du tager dragten af, risikerer du at få smitten fra dragten på fingrene og tage den med videre til andre patienter. Det problem løste vi ved at give en helt konkret anvisning på, hvordan dragten skulle tages af. Vores løsning var så god, at vi vandt konkurrencen.”

Hjælpemidler til handicappede
Jonas bor i et lille hus i udkanten af Ringe på Fyn. I indkørslen er opført en rampe i aluminium, som fører op til hoveddøren. Jonas sidder i kørestol, fordi han lider af en sjælden sygdom, som rammer nervesystemet i benene.

”Qua mit handicap interesserer jeg mig for at opfinde hjælpemidler, som kan gøre livet nemmere for andre i samme situation som mig. Min store drøm er at være med til at udvikle exoskeletter, som kan få handicappede til at gå.”

Jonas har tidligere kontaktet et japansk firma, som er langt fremme på området.

”Jeg spurgte dem, hvad deres exoskelet kostede. Men de ville kun leje det ud for 10.000 kroner om måneden. Så det måtte jeg opgive. Men jeg har ikke opgivet at komme til at arbejde med exoskeletter,” fortæller Jonas Thomsen.

I forhold til den drøm, mener han, at det er en fordel, at han bor på Fyn.

”Odense er jo Nordens hovedstad, når det handler om robotter. Der er mere end 100 virksomheder, der har specialiseret sig i robotteknologi. Og det åbner jo nogle muligheder for mig.”