Jernbanebyen
Illustration af projektet, som er tegnet af Cobe.

Helhedsplan for Jernbanebyen

Byggeri De gamle jernbanearealer i København får snart nyt liv. Detaljerne er endnu ikke på plads, men projektet er allerede i gang, og ambitionerne er at skabe et af Københavns grønneste områder.

Først var det havnene, nu er det de gamle jernbanearealer som skal have en ny fremtid. Både i København og Aarhus er der nu fuld opmærksomhed på de centralt beliggende og arealmæssige store og delvis udtjente jernbaneområder.

Det er karakteristisk, at disse områder ikke er integreret med den eksisterende by, men tværtimod er vanskeligt tilgængelige for de fleste. I København hedder området da også allerede i folkemunde ”det hemmelige areal”.

Detaljerne er ikke på plads, men Cobe-arkitekter har i København fået til opgave at finde ud af den fremtidige anvendelse og definere de principper, som byudviklingen skal følge.

Området ligger mellem Frederiks Brygge og Vesterbro og er i dag et blandet område med såvel få ældre rækkehusbebyggelser opført til jernbanepersonale og masser af værksteder, store som små og bevaringsværdige eller klar til nedrivning.

Ambitionen er, i den skitse, som Cobe-arkitekter har fremlagt, at skabe en af Københavns grønneste bydele. Det skal videreføres som en værkstedsby, hvor der holdes liv i eksisterende værksteder og gives plads til nye, som fx mikrobryggerier, cykelværksteder og produktion af fødevarer.

Det kan man orientere sig om i det fremlagte idekatalog, som også kalkulerer med, at bydelen bliver bilfri, og at der bygges cykel- og gangbro til det den del af Vesterbro, der i dag støder op til jernbanearealet.

Læs mere om projektet.