COLOURBOX52847076 [Konverteret]
Arbejdet foran den bærbare går ikke. Det slås fast med ny politisk aftale.

Her er de nye regler for hjemmearbejde

Arbejdsmiljø I lyset fra coronakrisen er der kommet nye regler for hjemmearbejde. Der er blandt andet kommet særlige krav til indretning af din skærmarbejdsplads. Læs her, hvad det betyder for dig.

Arbejder du hjemmefra eller andre faste arbejdssteder mere end to dage om ugen, så gælder der fremover nye regler for indretningen af din skærmarbejdsplads.

Det vil fra april i år være din arbejdsgivers pligt at sørge for, at du har det nødvendige udstyr til rådighed, sådan at du er sikret en hensigtsmæssig arbejdsstilling- og bevægelse.

Det vil derfor ikke være tilladt, at dit arbejde foregår foran en bærbar computer. I stedet skal det sikres, at skærm og tastatur er adskilt fra hinanden, hvilket som udgangspunkt gør, at skærmen kommer op i højden og tastaturet tættere på kroppen.

Det følger af en ny politisk aftale, der den 3. februar 2022 blev indgået blandt Folketingets partier. Her var der bred opbakning til aftalen, der pudser det nuværende regelsæt af, hvor reglerne gælder ved mere end én dag. Altså er der tilføjet en dag.

Reglerne betyder ikke, at man ikke må bruge sit eget private skrivebord, stol og computer til skærmarbejdet. Det må man omvendt gerne, såfremt udstyret lever op til de gældende krav. 

Det er blandt andet kravet om, at stolen skal være justerbar - og altså at skærmen og tastaturet er adskilt.

Kan reglerne ikke overholdes med dit nuværende udstyr i hjemmet, så er det din arbejdsgivers pligt at sørge for, at det nødvendige inventar og udstyr stilles til din rådighed. Altså hviler ansvaret og pligten på arbejdsgiverne, der eksempelvis kan tilbyde medarbejderne at tage arbejdsudstyr med hjem. 

Målet med de nye regler er at tilgodese ansatte med skiftende arbejdssteder. Det skal ske ved at gøre de gældende regler mere tidssvarende, fremgår det af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Heraf fremgår det også, at de nye regler skal drøftes igen om et år.

Du kan læse mere om de nye regler hos Beskæftigelsesministeriet.

Hjemmearbejde er kommet for at blive

Corona har betydet en stor vækst i hjemmearbejdet blandt TL’s medlemmer, og vi veksler i dag mellem at være på kontoret og arbejde hjemme – ligesom at vi blander fysiske møder og online-møder. Det viser en undersøgelse lavet af Teknikeren. Det danner grobund for en ny kultur på arbejds­pladsen. Men hvad kommer der til at ske, og hvordan løser vi de udfordringer, det bringer med sig?

Læs Teknikerens store tema om "dit hybride arbejdsliv":

Nomade på arbejdspladsen: Er du klar til at give afkald på dit skrivebord?

Pers arbejdsplads er zoneopdelt: "Nogle har sværere ved det end andre"

Guide: Sådan mester du online-møder

Har du smerter i ryg eller nakke på grund af skærmarbejde?

Så se denne video, hvor fysioterapeuter guider dig igennem øvelser, der kan afhjælpe de problemer, der ofte opstår i forbindelse med skærmarbejde. Videoen er optaget i forbindelse med sundhedseventet "Træn med TL".